Ako to chodí vo vydavateľstve?

Knihy, ktoré máme tak radi, prechádzajú celým radom rúk, než sa dostanú na pulty kníhkupectiev či knižníc. Kto všetko pracuje na vydaní kníh a aká je ich úloha, to si v krátkosti môžeme teraz vysvetliť.

17.11.2010 22:25
debata
Pohľad do vydavateľstva. Foto: Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť?, Ikar
Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť? Pohľad do vydavateľstva.

Autor

Píše texty (romány, detské rozprávky, kreslené komiksy, turistických sprievodcov atď.), ktoré potom vzdá vo forme knihy vo vydavateľstve. Existuje veľa úspešných spisovateľov, ktorých romány sa predávajú v miliónových nákladoch po celom svete. Menej slávnych spisovateľov je však takisto dosť, pre tých býva písanie profesnou činnosťou. Napríklad veľa učiteľov sa podieľa na zostavovaní školských učebníc. Ak má spisovateľ hotový rukopis, hľadá vydavateľstvo, ktoré by oň prejavilo záujem. Môže však pracovať aj na objednávku: vydavateľ ho požiada napísať knihu na konkrétny námet. Autori dostávajú autorský honorár podľa zmluvy s vydavateľom. Tá im zabezpečuje aj dohodnuté percento z predaja ich kníh.

Jednou zo slávnych autoriek je J.K. Rowlingová. Narodila sa v roku 1965 vo Veľkej Británii. Už ako malé dievčatko písala a vymýšľala si rôzne príbehy. Vyštudovala literatúru na univerzite. Keď mala asi 30 rokov, napísala prvý román o Harry Potterovi a už vtedy vedela, že bude mať asi šesť pokračovaní! Pri niektorých detailoch sa inšpirovala vlastným životom: jej susedia v detstve sa volali Potterovci, Ron sa veľmi podobá na jej najlepšieho kamaráta, a rovnako ako Harry Potter, aj ona prišla o mamu… Vďaka románom o Harry Potterovi sa stala prvou miliardárkou – spisovateľkou na svete.

Umelecký riaditeľ

Je zodpovedný za vizuálnu a obsahovú časť kníh, presne určí ako budú vyzerať, aby prilákali pohľad kupujúcich. Umelecký riaditeľ si s redaktorom dohodne grafické spracovanie samotnej knihy alebo celej série ( formát, kvalitu papiera, typ písma, ilustrácie atď. ). Rozhoduje sa podľa toho, akému čitateľovi je kniha určená, prihliada na dizajn už vydaných kníh, štýl a grafiku vydavateľstva, pre ktoré pracuje. Pozorne sleduje novinky v kultúrnom svete a v iných médiách: v kinách, vo videohrách, v reklame , na umeleckých výstavách, v móde atď. Umelecký riaditeľ ako vedúci tímu organizuje prácu technických redaktorov, grafikov, výtvarných redaktorov atď. Z niekoľkých grafických návrhov obálky budúcej knihy spoločne vyberú najvhodnejšiu. Pri práci musí byť v kontakte s fotografmi a ilustrátormi.

Grafik

Usporadúva texty a obrázky v knihách, časopisoch, na obaloch, reklamných návrhoch atď. Grafik pracuje na počítači a používa programy, ktoré mu umožnia narábať s obrázkami. Na obrazovke pripraví celú stranu: najprv rozmiestni nadpisy a text, prispôsobí veľkosť písma, presunie obrázky a pohrá sa s farbami, až kým nedosiahne želaný výsledok. Jeho cieľom je spracovať informáciu tak, aby lahodila oku a bola zrozumiteľná. Grafik pracuje podľa pokynov umeleckého riaditeľa, ale prináša aj vlastné kreatívne nápady. Pri zákazke spolupracuje s množstvom ľudí: komunikuje s redaktormi, ilustrátormi a ikonografmi.

Ako to chodí od autorského textu po vytlačenú... Foto: Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť?, Ikar
Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť? Ako to chodí od autorského textu po vytlačenú knihu (kliknutím zväčši).

Fotograf

Na objednávku robí fotografie, ktoré sa použijú v knihách, časopisoch, reklamných tlačivách, alebo sa budú prezentovať na výstave. Fotograf si objekty fotografovania vyberá podľa vlastného vkusu a potom ich ponúka umeleckým riaditeľom v novinách alebo vo vydavateľstve. Fotograf – žurnalista pracuje väčšinou na objednávku. Môže dostať za úlohu urobiť portrét slávneho futbalistu, alebo ho vyšlú ako fotografa spolu s novinárom do krajiny, kde zúri vojna, a ich cesta sa môže predĺžiť aj na niekoľko týždňov. Niektorí fotografi sú neuveriteľne kreatívni a ich snímky dosahujú na umeleckom trhu vysokú hodnotu. Fotografi čoraz častejšie používajú digitálne fotoaparáty. Vďaka počítačom si môžu na veľkej obrazovke vybrať len tie najvydarenejšie zábery a detaily, dokonca ich môžu retušovať, čiže korigovať na nich menšie nedostatky.

Fotografia sa študuje na viacerých školách. Niekedy však stačí len zanietenie, aby sa zo záľuby stala profesionálna práca. Slávna americká fotografka Diane Arbusová začínala po boku svojho manžela Allana v módnom časopise. Pracovala ako štylistka jeho fotografií. Keď mala 35 rokov, rozhodla sa absolvovať fotografický kurz na newyorskej škole a na ulici začala fotografovať neznámych ľudí. Robila predovšetkým čiernobiele fotografie a zaujímala sa najmä o výnimočných ľudí, telesne postihnutých, duševne chorých, „obrov“, dvojičky… Jej výstava hovorí o všednom živote „zvláštnych“ ľudí, ktorí sa cítia byť ohrození stretnutím s neznámym.

Redaktor

Riadi celkovú koncepciu kníh a organizuje prácu ľudí, ktorí sa podieľajú na zrode knihy. Redaktor sa predovšetkým zaujíma o obsah knihy. Stretne sa s autorom a overí si pôvod textu, a ak treba, niektoré časti s ním prerobí. Zadáva technické parametre budúcej knihy: počet strán, formát, predajnú cenu, typ ilustrácií. Keď je text už vysádzaný do hárkov a sú zaradené ilustrácie, redaktor schvaľuje jednotlivé kroky pri výrobe knihy. Redaktor sleduje rozpočet na každú knihu a spolupracuje na propagácii diela s marketingovým oddelením vydavateľstva. Veľa času venuje zostavovaniu edičného plánu a hľadaniu nových talentov či knižných noviniek a bestsellerov.

Výtvarný redaktor

Vyhľadáva obrázky (fotografie, kresby, reprodukcie obrazov atď.) na ilustrovanie vnútrajška a obálky knihy alebo iných publikácií. Výtvarný redaktor si najprv prečíta text a pokyny od redaktora, potom si urobí zoznam obrázkov, ktoré treba vyhľadať. Vo fotografických agentúrach, webových obrazových stránkach či múzeách zabezpečí právo na použitie. Potom si dohodne cenu obrázkov s dodávateľom a nechá si ich poslať, väčšinou e-mailom alebo v digitálnom súbore. Výtvarný redaktor je kultúrne rozhľadený človek. Musí vedieť nájsť obrázky na ilustrovanie akéhokoľvek žánru. Zamestnávajú ho vydavateľstvá, reklamné, komunikačné a tlačové agentúry. Na vykonávanie tohto povolania sa odporúča štúdium na umeleckej škole.

Korektor porovnáva texty a označuje chyby. Foto: Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť?, Ikar
Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť? Korektor porovnáva texty a označuje chyby.

Korektor

Autorský alebo prekladový text upravuje tak, aby bol zrozumiteľný, neobsahoval nepravdivé či nejasné informácie a rešpektoval pravidlá slovenského pravopisu. Korektor si text niekoľkokrát prečíta. Prvé čítanie trvá najdlhšie a je najdôležitejšie: umožňuje skontrolovať pravopis vo vetách, štruktúru viet, interpunkciu atď. Chybu vyznačí na margo červeným perom alebo ceruzou a zodpovedajúcou značkou. Keď sú opravy zavedené v texte, prečíta text ešte raz, aby sa uistil, že mu neunikol ani jeden zásah. Korektor si pomáha slovníkmi, encyklopédiami a špeciálnymi dielami, ktoré súvisia s témou textu, ktorý koriguje. Okrem toho dbá na pravidlá pre písaný text, na jednotnosť typov použitého písma atď. Väčšina korektorov pracuje doma a svoje služby poskytuje viacerým vydavateľom.

Čím chceš byť? Vyber si z 250 možností Foto: Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť? Vyber si z 250 možností, Ikar
Čím chceš byť? Vyber si z 250 možností Čím chceš byť? Vyber si z 250 možností

Vedúci výroby

Dozerá na výrobu kníh zadaných v textovej podobe a nahraných na nosiči. Po zadaní do výroby dozerá na dodržanie dodacej lehoty, na predpokladané výrobné náklady, kvalitu tlače a na dodávky. Podľa podkladov zadaných redakciou najskôr stanový výrobnú cenu. Usiluje sa nájsť najvhodnejšie, najrýchlejšie a zároveň najestetickejšie riešenie pre samotnú výrobu. Keď je projekt odsúhlasený, vyberie si dodávateľa a dohodne s ním kvalitu papiera, tlač, väzbu a podpíše zmluvu. Počas výrobného procesu knihy kontroluje, či každý dodávateľ rešpektuje dodacie lehoty a finančné podmienky stanovené v zmluve. Sleduje každú etapu výroby knihy a v prípade , že sa vyskytne technický problém, napríklad otočené strany alebo rozmazaná tlačiarenská farba na stranách, je vždy k dispozícii.

Zdroj: Hollová, Patrícia: Objavujeme povolania. Čím chceš byť? Vyber si z 250 možností, Ikar, 2009

debata chyba