Ako technika zmenšuje svet?

Vďaka modernej elektronike dnes možno stlačením jediného gombíka získať prístup k obrovskému množstvu informácií z celého sveta. Priame televízne prenosy sa šíria z jedného konca sveta na druhý a ľudia v najodľahlejších oblastiach môžu okamžite komunikovať so vzdialenými príbuznými. Vzdialenosť už nepredstavuje komunikačnú prekážku, takže sa zdá, že svet sa zmenšuje! Ako sa vyvíjali komunikačné prostriedky?

26.01.2011 14:43
kazeta, platňa, CD Foto:
Zvuk sa prenáša stále na nové a nové médiá.
debata

1791 – Optický telegraf

Ľudia si posielajú jednoduché správy prostredníctvom dymových signálov a bubnov od staroveku. Systém vyjadrovania slov mávaním zástavkami vynašli ako prví Rimania. Potom v roku 1791 Francúz Claude Chappé inovoval ich nápad a vynašiel optický telegraf. Pozostával zo sústavy drevených stĺpov s otočnými „ramenami“, ktorými sa na dlhé vzdialenosti posielali kódované správy.

1837 – Elektrický telegraf

Keď britskí vynálezcovia William Cooke a Charles Wheatstone objavili spôsob, ako posielať správy pomocou elektrických signálov, došlo ku komunikačnej revolúcii. Ich telegraf obsahoval päť ihiel ukazujúcich na 20 písmen abecedy, takže ak ste chceli poslať slová obsahujúce Q, X či Z, mali ste smolu.

1876 – Telefón

Elektrická telegrafia sa hodila na posielanie kódovaných správ na dlhé vzdialenosti. No vynálezca škótskeho pôvodu Alexander Graham Bell chcel preniesť ľudskú reč. Výsledkom jeho úsilia sa stal telefón, v ktorom elektrické signály napodobňujú vibrácie hlasu.

Niektoré telefóny boli aj umeleckými kusmi. Foto: SHUTTERSTOCK
telefón Niektoré telefóny boli aj umeleckými kusmi.

1877 – Edisonov fonograf

Keď americký vynálezca Thomas Edison hľadal spôsob, ako zaznamenať telegrafické správy, urobil jeden zo svojich najväčších vynálezov – fonograf. Zvuk v ňom zaznamenáva ihla vibrujúca na otáčajúcom sa valci obalenom v staniole. Pri prehrávaní sa celý proces zopakoval, no vibrácie sa premieňali na zvuk.

1878 – Mikrofón

Vynález prvého skutočne účinného mikrofónu sa pripisuje anglickému profesorovi hudby Davidovi Hughesovi. Skonštruoval ho z troch obyčajných klincov a drôtu. Jeho experimentálny model bol taký citlivý, že zachytil aj kroky muchy.

1888 – Berlinerov gramofón

Valce na ploché platne zmenil nemecký inžinier Emile Berliner. Jeho gramofón vydával lepší zvuk ako Edisonov fonograf a čoskoro sa začali hromadne vyrábať tisíce platní.

Gramofón - valce na ploché platne zmenil... Foto: SHUTTERSTOCK
gramofón Gramofón - valce na ploché platne zmenil nemecký inžinier Emile Berliner.

1894 – Bezdrôtová telegrafia

Elektrický telegraf používal na prenos kódovaných správ drôty. Taliansky vynálezca Guglielmo Marconi však vynašiel spôsob, ako posielať signály vzduchom prostredníctvom rádiových vĺn, nie elektriny. V roku 1901 sa mu podarilo doručiť na druhý breh Atlantického oceánu prvú bezdrôtovú telegrafickú správu – písmeno S.

1897 - Braunova trubica

Nemecký fyzik Ferdinand Braun vynašiel zariadenie na presun lúča elektrónov po tienidle pokrytom fosforescenčným práškom. Tam, kde lúč zasiahol tienidlo, prášok zažiaril za vzniku svetelného obrazca. O tridsať rokov sa Braunova trubica stala základom elektronickej televízie.

1898 – Magnetický záznam

Keď dánsky inžinier Valdemar Poulsen navrhol prvý telefónny záznamník, vynašiel nový spôsob zaznamenávania zvuku pomocou magnetizmu. Zvuk zachytil tak, že zmagnetizoval klavírovú strunu. Táto technika sa ujala až v 30.rokoch 20.storočia, keď vynašli moderný magnetofón využívajúci plastovú pásku.

Moderný magnetofón využívajúci plastovú pásku... Foto: SHUTTERSTOCK
magnetofón Moderný magnetofón využívajúci plastovú pásku vynašli v 30.rokoch 20.storočia.

1906 – Rozhlasové vysielanie

Prechod z bezdrôtovej telegrafie k vysielaniu hudby a reči znamenal veľký krok vpred. Na Štedrý večer 1906 uskutočnil Američan Reginald Fessenden prvé rozhlasové vysielanie, na ktoré upozornila reklama. V polovici 20.rokov 20.storočia sa verejné vysielanie stalo módou – ľudia dychtivo ladili nové rozhlasové prijímače.

1906 – Trióda

Keď americký vynálezca Lee De Forest objavil triódu, predznamenal tým úsvit veku elektroniky. Trióda pripomínala žiarovku, zachytávala však rádiové vlny a regulovala elektrický prúd. Neskôr sa uplatnila pri zosilňovaní rozhlasových a televíznych signálov, ako aj zvuku v gramofónoch. Slúžila aj ako „prepínač“ v počítačoch.

1926 – Bairdova televízia

Ako prvý predviedol televíziu škótsky vynálezca John Logie Baird – pomocou radu rotujúcich diskov preniesol obraz figuríny bruchovravca. Jeho zariadenie nebolo elektronické, ale mechanické. Neskôr ho prekonali vynálezy z Ameriky a Británie.

1928 – Elektronická televízia

Priekopníkom televízie v Amerike bol samouk a zázračné dieťa Philo T. Farnsworth. Ako prvý predstavil plne elektronický televízny systém s elektrónkami a obrazovkou.

Pohľad na takýto televízor dnes už vyvoláva... Foto: SHUTTERSTOCK
televízor Pohľad na takýto televízor dnes už vyvoláva úsmev na tvári.

1935 – Radar

Škótsky inžinier Robert Watson-Watt použil triódu vo svojom systéme rádiolokácie – radare. Rádiové vlny odrazené od nepriateľských lietadiel sa využívali na presné zistenie ich vzdialenosti.

1936 – Televízne vysielanie

Prvú verejnú televíznu službu spustila britská stanica BBC. Bairdov mechanický systém tak získal konkurenta v podobe elektronickej televízie. Keďže v súťaži neobstál, do troch mesiacov sa od neho upustilo.

1947 – Tranzistor

Tranzistor nielenže zmenil počítačovú techniku, ale zrevolucionizoval aj zábavu a komunikáciu. Táto drobná súčiastka disponovala výkonom svojho predchodcu, triódy, preto dala vznik množstvu menších a lacnejších prístrojov – od tranzistorových rádií cez prenosné televízory až po gramofóny. Ako sa ďalej zmenšovala, stala sa neodmysliteľnou súčasťou mikročipov a podieľala sa na formovaní sveta v jeho dnešnej podobe.

Neviete, čo to je? Rádio... Foto: SHUTTERSTOCK
rádio Neviete, čo to je? Rádio...

1954 – Tranzistorové rádio

Prvé rozhlasové prijímače boli veľké. Na zachytávanie rádiových signálov používali dotykové drôtiky kryštálového detektora a neskôr elektrónky. Vznik prenosných rádií umožnil až objav tranzistora. Prvý tranzistorák, American Regency TR1, sa zmestil do vrecka.

Tranzistor bol pred 40 rokmi spoločníkom... Foto: SHUTTERSTOCK
tranzistor Tranzistor bol pred 40 rokmi spoločníkom človeka ako pred pár romi walkman či dnes MP3 prehrávač.

1958 – Mikročipy a mikroprocesory

Veľkým krokom vpred v oblasti elektroniky bolo vynájdenie mikročipu v roku 1958, po ktorom v roku 1971 nasledoval mikroprocesor. Znova došlo k premene televízorov, rozhlasových prijímačov a počítačov, ale na scéne sa objavilo množstvo nových prístrojov, ako sú mobilné telefóny, digitálne fotoaparáty a CD prehrávače. Dnes obsahuje mikroprocesor všetko od práčok až po automobily!

1960 – Laser

Podobne ako tranzistory, ktoré majú za úlohu zosilňovať elektronické signály, lasery zosilňujú svetlo. Prvý funkčný laser skonštruoval americký fyzik Theodore Maiman. Vytváral intenzívny zväzok čistého svetla, v ktorom boli všetky vlny zosynchronizované s ostatnými. O niekoľko rokov sa už lasery využívali v chirurgii, pri topografickom meraní, obrábaní kovov a príprave hologramov.

1962 – Telstar

Americký inžinier John Pierce dokázal, že rádiové signály možno pomocou družíc šíriť na veľké vzdialenosti. Jeho nápad potvrdil Telstar, prvá družica, ktorá preniesla televízny program na druhý breh Atlantického oceána.

1970 – Lunochod

V ďalekom vesmíre sa roboty vyrovnávajú s nezvyčajným prostredím lepšie ako ľudia. Prvý robot, ktorý pristál na Mesiaci, bol ruský Lunochod. Poháňali ho solárne panely, vedel sa voľne pohybovať, fotografovať a posielať snímky rádiovými vlnami na Zem.

1972 – Videohry

Prvú videohru na svete vymyslel americký počítačový nadšenec Nolan Bushnell. Pozostávala z dvoch pálok, ktoré si pohadzovali loptičku tam a späť!

1979 – Mobilný telefón

Mobilné telefóny sa začali používať po tom, čo spoločnosť Bell Telephone Laboratories vyvinula systém na šírenie hovorov rádiovými vlnami. Jeho súčasťou boli siete malých oblastí, z ktorých každá disponovala vlastným lokalizovaným vysielačom. Tieto mobilné telefóny boli také veľké, že sa nedali prenášať. Postupne sa zmenšovali a v roku 1991 prešli na digitálnu normu.

Moderný mobilný telefón už dávno neslúži len na... Foto: HTC
smartfón HTC Desire HD, telefón, mobil Moderný mobilný telefón už dávno neslúži len na telefonovanie.

1982 – CD prehrávač

Elektronické obry Sony a Philips spoločnými silami vynašli nový systém prehrávania hudby – prehrávač kompaktných diskov, ktorý naplno využil laserovú techniku. Zvuková informácia sa ukladá ako rad jamôk na povrchu disku a prehráva sa pomocou laserového lúča.

1983 – Internet

Do šesťdesiatych rokov 20.storočia sa mohli „rozprávať“ iba dva počítače naraz, napríklad po telefónnej linke. Potom vznikol nový systém, takzvané prepájanie paketov, ktorý umožnil komunikovať viacerým počítačom v sieti. V priebehu rokov sa siete na celom svete rozširovali a ustavične vznikali nové. V roku 1983 došlo k prijatiu štandardizovanej metódy komunikácie – TCP/IP. Tak sa zrodil internet.

1990 – Čip a PIN

Vďaka mikročipom dnes nakupujeme inak ako v minulosti. S úmyslom obmedziť kriminalitu väčšina bánk vybavuje karty mikročipom, v ktorom je uložená informácia o osobnom identifikačnom čísle PIN. Keď si majiteľ kúpi tovar, nepodpíše sa, ale vyťuká do terminálu PIN, ktorý sa porovná s číslom uloženým na karte.

Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov. Foto: Ikar
Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov.

1998 – MP3 prehrávač

Najnovším spôsobom kupovania hudby je jej sťahovanie z internetu v komprimovanej podobe, teda vo formáte MP3, ktorý vyvinula nemecká spoločnosť Fraunhofer Institut. Skomprimovaný zvukový súbor dosahuje asi dvanástinu pôvodnej veľkosti pri veľmi malom poklese kvality.

Jilly MacLeodová: Ako ľudia vynašli takmer všetko, očami zvedavcov, Ikar

debata chyba