Vedecké otázky detí, ktoré desia rodičov

Zvedavosť detí môže niekedy u rodičov vyvolať paniku. Deti majú naporúdzi vždy nejaké otázky a často sa môžu týkať základov fyziky alebo astronómie. Niektoré sú ľahké, ako napríklad: Odkiaľ prichádzajú oblaky? Iné ťažšie: Prečo je obloha modrá? A niektoré je takmer nemožné zodpovedať: Koľko váži Zem?

09.02.2012 13:13
dúha, pole, obloha Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Britský festival vedy organizovaný v Southamptone si dal urobiť prieskum medzi rodičmi, ktoré sú podľa nich najzradnejšie otázky, aké im deti dali. Z nich vybrali 10 najťažších, informuje agentúra Reuters. Na čelo rebríčka sa dostala otázka: „Prečo je niekedy cez deň vidieť Mesiac?“

Podľa prieskumu až štvrtina rodičov si nie je istá odpoveďami na otázky ratolestí. Najmä tých, ktoré sa týkajú matematiky a vedy. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 26 percent rodičov si myslí, že ich deti sú v matematike a vede zbehlejšie ako oni sami. Až polovica rodičov deti pri takýchto otázkach radšej odbije alebo sa snaží zmeniť tému, čo deti môže frustrovať až hnevať. Tretina rodičov v prieskume uviedla, že sa snaží odpovede vyhľadať na internete alebo v encyklopédii. Mnohí však priznali, že si odpoveď radšej vymyslia alebo dieťa pošlú s otázkou za druhým rodičom.

Veľa z dvetisíc opýtaných rodičov uviedlo, že by si želali, aby sa boli v škole viac venovali matematike a prírodným vedám. Desatina matiek zase tvrdí, že sa im v štúdiu dostávalo malej alebo nedostatočnej podpory. Preto pre zopakovanie uvádzame desať údajne najťažších otázok detí aj so stručnými a čo najzrozumiteľnej­šími odpoveďami.

1. Prečo je niekedy cez deň vidieť Mesiac? Mesiac obieha okolo Zeme, a preto sa v rozličných časoch objavuje na rôznych miestach oblohy a niekedy sa môže ukázať aj počas dňa. Mesiac pritom odráža svetlo zo Slnka ako zrkadlo, a preto je počas dňa najlepšie vidieť vtedy, keď je na opačnej strane oblohy ako Slnko. Najlepšie ho vidno týždeň po splne.

Mesiac na dennej oblohe Foto: SHUTTERSTOCK
mesiac, obloha, deň s mesiacom Mesiac na dennej oblohe

2. Prečo je obloha modrá? Je to vďaka tomu, že Zem má ochrannú atmosféru, v ktorej sa nachádzajú drobné čiastočky a molekuly. Rozdeľujú svetlo na jednotlivé vlnové dĺžky, pričom najkratšia a najľahšie rozbiteľná vlnová dĺžka má modrú farbu. Keď Slnko zapadá alebo vychádza, mení sa aj farba oblohy, pretože svetlo musí prejsť cez hrubšiu vrstvu atmosféry, a tak sa podarí rozbiť aj iné farby spektra, ako je žltá alebo oranžová.

3. Objavíme niekedy mimozemšťanov? Zatiaľ to nikto nevie, ale vedci tvrdia, že pravdepodobnosť je veľmi nízka až nulová. Skôr by sa nám mohlo podariť objaviť vzdialenú planétu, na ktorej existujú podmienky vhodné na vznik života. Bola by však príliš ďaleko, aby sme na ňu mohli cestovať.

4. Koľko váži Zem? Zem je oveľa ťažšia ako Mesiac a oveľa ľahšia ako Slnko. Preto Zem obieha okolo Slnka a Mesiac okolo Zeme. Hmotnosť Zeme je však asi 6 000 000 000 0­00 000 000 000 000 (6 kvadriliónov) kilogramov – teda veľa.

5. Ako sa lietadlá udržia vo vzduchu? Lietadlá majú silné motory, ktoré dávajú lietadlu ťah a pohyb dostatočný na vyvinutie takej rýchlosti, aby krídla dali lietadlu väčší vztlak, ako je gravitačná sila, ktorá tlačí lietadlo naspäť na zem. Vďaka tomu sa lietadlo udrží vo vzduchu.

6. Prečo je voda mokrá? Voda je kvapalina zložená z vodíka a kyslíka. Jednou z hlavných vlastností kvapalín je, že bývajú tekuté a často aj mokré. Keby voda nebola mokrá, nemali by sme čo piť ani sa v čom kúpať.

7. Kam odlietajú vtáky na zimu? Niektoré vtáky sú sťahovavé a pri zmene ročných období sa presťahujú tam, kde sa im dobre žije a kde majú čo jesť. Slovenské sťahovavé vtáky pred zimou odlietajú do teplých krajín, napríklad do Afriky.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Ilustračné foto.

8. Ako sa delia veľké čísla? Najľahšie kalkulačkou, ale dajú sa aj na papieri. Príklad 434 : 7 = ? Prvé číslo čitateľa je 4 a je menšie ako 7 a tak si zoberieme 43. V ňom sa sedmička nachádza šesťkrát, tak prvé číslo výsledku bude 6. 6 krát 7 = 42 takže do 43 nám ostala ešte 1. K nej pridáme posledné číslo čitateľa, čiže 4 a dostaneme 14. 14 delené 7 je 2 a tak výsledok rovnice bude 62.

9. Ako vzniká dúha? Vo vzduchu sa nachádza voda a tá má schopnosť rozptýliť slnečné svetlo na spektrum farieb, ktoré tvoria dúhu. Preto dúhu najčastejšie vidíme tesne po daždi, keď je vzduch plný kvapôčok vody.

10. Prečo existujú časové zóny? Keby časové zóny neexistovali a všade by bol rovnaký čas, tak by sa to ľudom nepáčilo. Napríklad my by sme obedovali o dvanástej a Slnko by nám svietilo nad hlavou. Ale keďže Zem je guľatá, v Austrálii by v tom čase mali tmu a museli by obedovať uprostred noci a cez deň spať. Svetové zóny zabezpečujú, aby ľudia na celej planéte vstávali s východom Slnka, jedli počas dňa a išli spať po zotmení.

1 debata chyba