Ako si vypestovať bylinky

Domáca bylinkáreň, Ikar | 30.06.2012 18:38
Pestovanie byliniek zo semena prináša veľa výhod. Doma vysadené bylinky sú lacnejšie ako bylinky kúpené zo záhradníckej škôlky a doma vypestované sadenice majú zdravšie, do záhrady pripravené koreňové baly, keď nastane čas vysadiť ich von.

Pestovanie zo semena

Pestovanie zo semena. Foto: Ikar
zo semena Pestovanie zo semena.
  1. Kvetináč naplňte jemnou pôdou a mierne utlačte. Zeminu polejte a nechajte ju pretiecť. Semená zasejte do jamiek alebo na povrch (podľa pokynov na obale).
  2. Semená zľahka pokryte vermikulitom alebo ďalšou vrstvou črepníkovej zeminy. Nádobku položte na teplé miesto a pôdu nechajte vyschnúť.

Presádzanie

Presádzanie. Foto: Ikar
presadzanie Presádzanie.
  1. Sadenice vyberiete z kvetináča tak, že jemne potiahneme ich pravé lístky, ale nie za stonku, a stlačením spodku kvetináča alebo sadbovača.
  2. V kvetináči spravte jamku na sadenicu. Doplňte pôdu, mierne utlačte, polejte a položte na teplé, svetlé miesto mimo priameho slnečného svetla.

Pestovanie mladých sadeníc
Niekedy nemusí byť praktické, aby ste vypestovali rastlinky zo semien sami, najmä ak chcete pestovať iba za hrsť rozličných rastliniek a nemáte rozličných rastliniek a nemáte miesto na zasiatie množstva sadeničiek alebo ak je ťažké vypestovať rastlinku zo semena. Záhradnícke centrá majú široký sortiment mladých rastlín , ale záhradnícke škôlky ešte širší.

Pestovanie v kvetináčoch

Pestovanie v kvetináčoch. Foto: Ikar
Sadenica Pestovanie v kvetináčoch.

Ak chcete vypestovať vašu bylinku v kvetináči , presaďte ju po návrate zo záhradníckej škôlky do črepníka, ktorý je väčší ako ten, v ktorom ste ju kúpili. Tento postup budete musieť zopakovať, keď rastliny prerastú svoje nové črepníky.
1. Zabezpečte, aby vaše nové črepníky mali drenážny otvor. Na spodok dajte za hrsť štrku, do polovice naplňte črepníkovým substrátom a rastlinku vyberte z jej kvetináča.
2. Rastlinku vyberte z jej starého kvetináča. Zasaďte ju do nového, naplňte črepníkovou zeminou a jemne utlačte. Rastlinku dobre polejte.

Vysadenie do záhrady

Vysadenie do záhrady. Foto: Ikar
Vysadenie Vysadenie do záhrady.

Mladé rastlinky kúpené v záhradníckej škôlke by mali byť dostatočne veľké na okamžite presadenie von do záhrady. Von ich zasaďte čo najskôr, aby sa ich korene ujali.
1. Pripravte pôdu kopaním do hĺbky 15– 30 cm, kým nie je sypká. Vykopte dostatočne veľkú jamu a rastlinku do nej vložte v takej istej hĺbke, v akej bola v kvetináči.
2. Jamku okolo rastlinky zasypte a zem utlačte dlaňami. Rastlinku dobre polejte.

Rozmnožovanie

Keď sú vaše bylinky dobre zakorenené, použitím rozličných rozmnožovacích metód môžete zvýšiť ich počet alebo vypestovať niekoľko rezervných rastliniek pre prípad, že niektoré neprežijú tuhú zimu.

Odrezky stoniek
Odoberte odrezky z mladých stoniek na jar, polovyzreté odrezky z dozrievajúcich, tvrdnúcich stoniek koncom leta a drevené odrezky na konci vegetačného obdobia.

Odrezky stoniek. Foto: Ikar
odrezkystonka1 Odrezky stoniek.

1. Vyberte zdravé, nekvitnúce stonky s vyvinutými listami.
Stonku odrežte šikmo hneď nad miestom pripojenia listu k stonke.
Nižšie listy obtrhajte .

Odrezky stoniek. Foto: Ikar
odrezkystonka2 Odrezky stoniek.

2. Stonku odrežte 5 cm pod posledným listom.
Zasaďte kolmo do črepníka s pôdou.
Zakryte priesvitnou plastovou taškou, aby sa udržala vlhkosť.
.
.
.

Odrezky koreňov
Vypestujte nové rastlinky z častí polovyvinutých alebo úplne vyvinutých koreňov rastlín, ako napríklad mäty, keď sú vo vegetačnom pokoji ( nerastú) uprostred alebo koncom zimy.

Odrezky koreňov. Foto: Ikar
odrezky koren Odrezky koreňov.

1. Zdvihnite rastlinku a korene rozhrňte.
Odrežte 5 cm dlhý kus koreňa.
Vláknité alebo nezrelé korene nepoužite.

Odrezky koreňov. Foto: Ikar
odrezkykoren2 Odrezky koreňov.

2. Koreň zrežte navrchu rovno a dole šikmo.
Zvislo zasaďte do pôdy.
Zakryte vermikulom.

Polievanie a hnojenie

Bylinky pestované v črepníkoch a v zemi majú odlišné požiadavky. Prečítajte si pokyny na balení alebo sa informujte vo vašom miestnom záhradníckom centre či škôlke o zvláštnych požiadavkách vybratej rastliny. Všeobecné odporúčania sú takéto :

Polievanie

Záhony: Nie vždy môžete zabezpečiť podmienky, ktoré jednotlivé rastliny uprednostňujú, ale pokiaľ majú dobre priepustnú pôdu, spravidla znesú spoločné pomery. Do pôdy zapracujte veľa kompostu, aby ste jej pomohli udržať vlhkosť, a dôkladne ju polejte, keď sa zdá, že jej povrch je do hĺbky 5 cm vyschnutý. Ak používate záhradný zavlažovať alebo polievaciu kanvu, najlepší čas na polievanie je ráno, aby slnko malo čas vysušiť listy.

Snažte sa polievať vaše bylinky ráno, aby ste... Foto: Ikar
polievanie Snažte sa polievať vaše bylinky ráno, aby ste zabránili plesniveniu a hnitiu cez noc.

Kvetináče: Bylinky v črepníkoch treba polievať častejšie ako bylinky, ktoré sú zasadené v zemi. Pretože ich korene nemôžu putovať tak ďaleko, aby našli vlhkosť. Vo veľmi teplom počasí a v horúce letné dni by ste tieto črepníkové rastliny polievať každý deň, prípadne kúpte kvapkové zavlažovacie systémy a namontujte ich do každého kvetináča s nastavenými časovačmi na ich automatické polievanie. Pôde pomôžete udržať viac vody tak, že použijete špeciálne granuly, ktoré absorbujú vodu a uvoľňujú ju podľa potreby.

Hnojenie

Záhony: Rastlinky zasadené vonku netreba veľa hnojiť, pretože ich korene sa ťahajú a šíria, aby našli živiny, ktoré potrebujú. Môžete im však podať pomocnú ruku tým , že rozhodíte 5 cm vrstvu kompostu po povrchu pôdy ako mulč cez zimu, potom ho na jar zakopte do pôdy, aby vrátil živiny. Bylinky, ktoré sú v priebehu vegetačného obdobia často zberané, majú prospech z občasného prísunu hnojiva aj uprostred leta.

Bylinky v kvetináčoch prihnojujte počas... Foto: Ikar
hnojenie Bylinky v kvetináčoch prihnojujte počas vegetačného obdobia každých šesť týždňov.

Kvetináče: Rastliny v kvetináčoch potrebujú viac pozornosti, aj pokiaľ ide o výživu. Najlepšie je, keď im dodávate živiny v granulovanom alebo v tekutom hnojive každých šesť týždňov po celé vegetačné obdobie, najmä ak sú pravidelne zberané. Začnite ich hnojiť na jar, keď sa objaví nový porast, zoškrabte 5 cm vrstvu z povrchu zeminy v kvetináči a nahraďte ju novou čerstvou pôdou. Rastliny prestaňte hnojiť koncom leta, pretože inak podporíte nový rast vtedy, keď by sa mal pred obdobím vegetačného pokoja v zime spomaliť.

Zbieranie byliniek

Príroda ponúka štedrý zdroj bylinných liečiva poskytuje uspokojenie z pocitu, že ste si nazbierali vlastné bylinky. Aktívne látky rastlín rastúcich vo voľnej prírode sú často koncentrovanejšie, pretože je pravdepodobné, že rastú vo svojom preferovanom prostredí. Rozmanité druhy rastlín možno nájsť dokonca na pustých miestach alebo na divokých miestach v mestských oblastiach.

Udržateľnosť

Počas vegetačného obdobia nevezmite viac ako... Foto: Ikar
udrzatelnost Počas vegetačného obdobia nevezmite viac ako polovicu rastliny, aby mala možnosť dorásť.

Niektoré bežné rastliny, ako napríklad pŕhľava alebo skorocel, možno vo voľnej prírode bez všetkého zbierať. Mnoho zriedkavejšie sa vyskytujúcich druhov je však pod veľkým tlakom v dôsledku nadmerného zberu a ubúdania ich prirodzeného prostredia. V mnohých krajinách je zakázané vykopávať korene voľne rastúcich rastlín a niektoré druhy sú chránené. V niektorých krajinách je silná tradícia voľného zberu. Obchod z rastlinami získanými z voľnej prírody monitoruje dohovor CITES, ktorý vypracovala Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov IUCN, na jej červený zoznam sa pridáva každý ohrozený druh a už sa viac nesmie zbierať. Netrhajte vzácne rastliny vo voľnej prírode, aj keď ich je danom mieste veľké množstvo. Nevyčerpajte celkom rastlinný fond, zbierajte iba na okamžitú spotrebu.

Bezpečnosť

Ubezpečte sa, či bylinky pred tým, ako ich vo... Foto: Ikar
bezpecnost Ubezpečte sa, či bylinky pred tým, ako ich vo voľnej prírode budete zbierať, dobre poznáte.

Správna identifikácia rastlín vo voľnej prírode je absolútne nevyhnutná. Niektoré rastliny, ktoré vyzerajú podobne ako užitočné bylinky, môžu byť jedovaté, osobitne je to tak v prípade rastlín z čeľade mrkvovité, medzi ktoré patrí archngelika a centela ázijská aj niektoré jedovaté rastliny ako bolehlav. Vždy používajte príručku s kľúčom na určovanie rastlín, neriskujte. Vyhýbajte sa rastlinám, ktoré rastú pri hlavnej ceste na vidieku alebo v meste pre vysoké množstvo olova a iných škodlivín, ktoré môžu obsahovať. Podobne sa vyhýbajte rastlinám, ktoré rastú pri koreňoch stromov v mestských oblastiach, pretože sú celkom určite obľúbenými miestami psov. Je zároveň dôležité overiť si, či sa opustené miesto nepoužíva ako skládka toxického odpadu; ak máte pochybnosti , spýtajte sa miestnych obyvateľov. Nezbierajte bylinky pri továrňach alebo v blízkosti iného očividne možného zdroja znečisťovania. Vždy skontrolujte, či tam nie sú známky po nedávnom používaní prostriedku na ničenie buriny alebo postrekovaní obilnín.

Kde zbierať

Pŕhľava je jednou z rastlín, ktoré možno nájsť... Foto: Ikar
kdezber Pŕhľava je jednou z rastlín, ktoré možno nájsť v parkoch a na pustých miestach.

V mestských oblastiach celý rad byliniek známych ako pionierske rastliny možno nájsť bez problémov na pustých miestach alebo v divokých oblastiach, ktoré sa nachádzajú vo väčšine veľkých parkov. Okraje pozemkov alebo opustené, nepoužívané železničné trate tiež môžu byť dobré miesta, kde nájdete relatívne nekontaminované rastliny. Vyhýbajte sa hlavným cestám, ale ak zbierate malé výhonky na jar, a nie dospelé rastliny a korene, množstvo nežiaducich škodlivín môžete znížiť na minimum. Väčšina z nás žije v mestách a zbieraním rastlín pri vašom bydlisku Znížite uhlíkovú stopu spojenú s ich prepravou. Je známi argument, že rastliny, ktoré sú dostatočne odolné a húževnaté na to, aby prežili v mestských podmienkach, môžu byť pre obyvateľov miest mimoriadne vhodné a užitočné; určite je pravdepodobné, že budú obsahovať veľmi koncentrované hladiny určitých aktívnych látok. Vo vidieckych oblastiach jedným z najlepších na zbieranie bylinky je zem a krovie c okolí organických fariem, ale na majetok farmára nevstúpte bez toho, aby ste ho najprv nepožiadali o povolenie. Ak máte pochybnosti, či je daná oblasť vhodná na zber z hľadiska udržateľnosti, požiadajte vašu miestnu organizáciu pre ochranu prírody o radu v prípade rastlín, ktoré chcete zbierať.

Kedy zbierať

Nechajte súplodia so semenami na rastlinách,... Foto: Ikar
kedyzber Nechajte súplodia so semenami na rastlinách, potraste rastlinou nad vašou rukou a semená vypadnú.

Bylinky produkujú svoje éterické oleje v noci, a tak najlepší čas na zbieranie väčšiny rastlín je zavčas rána, keď sa rosa odparí. Ak zbierate v deň, keď je sucho, rastlinky dlhšie vydržia a je menej pravdepodobné, že sa vyvinie pleseň. Rastlinky trhajte na vrchole ich vegetačného obdobia a zrelosti, aby sa zabezpečilo, že budú ma ť čo najväčší obsah účinných látok. Pokiaľ to nie je uvedené inak, zbierajte listy , počas jarných alebo prvých letných mesiacov, keď sa rozvinú; kvety vtedy, keď začnú kvitnúť, a plody a bobule po dozretí. Semená z rastlín ako fenikel zbierajte vtedy, kým sú ešte na rastline, alebo odrežte stonky s celými súplodiami na sušenie. Menšie suché semená možno zbierať strasením súplodí do papierového vrecúška. Väčšina bobúľ je zrelá vtedy, keď po potrasený rastlinou z nej ľahko odpadnú, alebo môžete odrezať celé zväzky a bobule obrať zo stoniek doma v kuchyni.

Nákup a skladovanie byliniek

Niekedy nemusí byť praktické, aby ste si vypestovali čerstvé bylinky zo semena sami, a tak si kúpte sadenice v známom záhradníckom centre alebo v škôlke s dobrou povesťou. Niektoré bylinky rastú lepšie v inom podnebí alebo ich môžete potrebovať mimo sezóny, a tak nákup čerstvých alebo sušených variantov bylinky je lepšou a vhodnejšou možnosťou.

Pred kúpou skontrolujte od listov a stoniek až... Foto: Ikar
priesada Pred kúpou skontrolujte od listov a stoniek až po korene každú rastlinku, ktorú ste si vybrali.

Vyberte zdravú priesadu Nekupujte rastliny s očividnými problémami alebo chorobami, ako sú napríklad listy so žltým žilkovaním alebo plesňou; Všetky bylinky by mali mať pevné stonky a listy jasnej farby. Vyklopte rastlinu z kvetináča a skontrolujte aj korene – mali by byť zdravé, vo veľkom množstve a nebojovať o priestor. Skontrolujte, či na rastline nie je živý hmyz, aby ste si domov nedoniesli nejaký potenciálny problém.

Korene
Pevné listy a stonky nie vždy znamenajú, že rastlina je bez choroby; problémy niekedy ležia pod povrchom pôdy. Korene sú čiarou života rastliny, preto je dôležité, aby boli zdravé.

Zdravý druh Foto: Ikar
zdravý druh Zdravý druh

1. Zdravý druh by sa mal z kvetináča ľahko vyzdvihnúť.
Mal by mať dostatok koreňov.
Nie však prehustené, s množstvom viditeľnej zeminy.

Nezdravý druh Foto: Ikar
nezdravý druh Nezdravý druh

2. Ak nemáte celkom zdravú rastlinu, pred jej presadením do vhodnej pôdy rozoberte a pretrieďte prehustené korene.
Odstráňte všetky nosáčiky a ich larvy.

Čerstvé bylinky

Nadrobno nakrájané čerstvé bylinky v miske na... Foto: Ikar
cerstve bylinky Nadrobno nakrájané čerstvé bylinky v miske na ľad zalejte malým množstvom vody alebo oleja a zamrazte.

Stojí za to kúpiť čerstvé alebo rezané bylinky, ak sa ukáže, že je ťažké vypestovať bylinku, nežijete v ideálnom vegetačnom pásme, vegetačné obdobie bylinky sa skončilo alebo potrebujete väčšie množstvo bylinky, než ste si vypestovali vo svojej záhrade. Vo väčšine supermarketov sa teraz predáva dostatočný sortiment čerstvých byliniek v oddelení pre čerstvé ovocie a zeleninu, alebo niektoré bylinky, ako napríklad petržlen alebo žeruchu, dostanete na trhu. Vždy kupujte čerstvé, lákavo vyzerajúce bylinky a podľa možností vypestované organicky.

Chúlostivé bylinky, ako napríklad estragón, petržlen alebo mäta pieporná, vydržia aj niekoľko dní v pohári alebo váze s čerstvou vodou, ak sú v chladenej miestnosti. Mnoho byliniek, napríklad bazalka alebo majorán, možno uchovať zmrazené, kým sú ešte na stonkách, ale bylinky najprv opláchnite, opatrne osušte papierovou utierkou, stonky voľne zabaľte do kusa vlhkej papierovej utierky a uložte do mrazničky.

Väčšina byliniek si pri zamrazení dobre zachová svoje vlastnosti; Bylinky nadrobno nakrájajte, obaľte ich v malom množstve olivového oleja alebo vody, potom zmes lyžicou naberte do vrecúšok na zmrazovanie potravín alebo misiek na ľad a uložte do mrazničky, kým ich nebude potrebovať, najviac však na 6 mesiacov.

Sušené bylinky

Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných... Foto: Ikar
sušené bylinky Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných pohároch, skladujte mimo priameho slnečného svetla a použite do 6 až 12 mesiacov.

Väčšina byliniek si dobre zachová svoje liečivé bylinky, ak sú dôkladne vysušené. Znamená to zároveň, že ich možno zberať na vrchole ich vegetačného obdobia a uložiť ich na použitie mimo sezóny. Tradične sa bylinky zbierajú v jednom ročnom období – napríklad na jar – potom rastú ďalej po celý rok, kým nie sú opäť pripravené na zber. Väčšina byliniek ostáva účinná 6 až 12 mesiacov; potom by ste všetky ostávajúce zásoby mali vyhodiť a nahradiť novými. Vždy sušte bylinky iba z organicky vypestovaných sadeníc; vôbec nie je vhodné, aby váš organizmus okrem účinných látok bylinky prijímal aj rezíduá koncentrovaných pesticídov alebo umelých hnojív.

Domáca bylinkáreň. Foto: Ikar
Domáca bylinkáreň Domáca bylinkáreň.

Je úplne nevyhnutné, aby ste si sušené bylinky kúpili iba od etických spoločností, ktoré aktívne dodržiavajú zásady minimálneho vplyvu na životné prostredie, a to podporovaním ekologického pestovania a zaistenie udržateľného zberu realizovaného domácimi komunitami.

Takéto spoločnosti tiež zabezpečia, aby ich bylinky boli čerstvé. Dodávatelia by mali dbať na to, aby predávali iba správne druhy a aby ich nenapadli škodce.

Kúpené sušené bylinky skladujte vo vzduchotesnej – najlepšie sklenenej – nádobe v suchej, tmavej skrinke, aby sa zachovali ich liečebné vlastnosti.