Tieto potraviny môžu vášho psa zabiť. Pozrite si zoznam, poriadne vás prekvapí, nie je to len známe hrozno

Sú zdravé maškrty, ako sú mrkva, čučoriedky a jahody v skutočnosti dobré aj pre psa?

20.04.2024 06:00
dieťa, pes Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

Mastné hamburgery, farebná krieda, mrkva a čipsy, to všetko psy obľubujú na rovnakej úrovni a nerozoznávajú či ide o zdravú potravinu alebo nejedlú vec. Nadšenie zvieraťa teda neslúži ako spoľahlivý návod na to, čo môžu psy bezpečne jesť. Viac informácii o tom, čo môžu a nemôžu domáci miláčikovia jesť, prezradila pre portál outsideonline.com veterinárka Heather Berstová.

Môžu psi jesť banány? Zoznam pochutín vhodných pre psov

Áno, psi môžu jesť banány a mnohí si tú chuť užívajú, hovorí doktorka Berstová. Banány majú vysoký obsah cukru, takže túto pochúťku by ste mali pri podávaní obmedziť len na pár súst. Ale doprajte svojmu psovi z času na čas trochu tropickej sladkosti.

Jedno upozornenie: Uistite sa, že akékoľvek ovocie, ktoré zdieľate so svojím psom, je len samotné surové ovocie. Sušené ovocie, podobne ako ovocie predávané v mnohých snackových zmesiach, má príliš vysoký obsah cukru. Držte sa čerstvého ovocia a s mierou. Nechcete predsa, aby váš pes dostal hnačku.

Bezpečné druhy zeleniny a ovocia pre psa

Čučoriedky: Mrazené alebo čerstvé. Jahody: Podávajte ch s mierou, pretože majú veľa cukru. Uhorky: Chrumkavé, vodnaté občerstvenie, ktoré niektorí psi úplne milujú, môžete psovi bez výčitiek dopriať. Mrkva: Klasická obľúbená pochúťka, šteňatá ju milujú najmä nakrájanú na menšie kúsky. Zvieratám chutí aj varená.

Na tieto potraviny dávajte pozor

Niektoré druhy zeleniny a ovocia nie sú pre psov vyslovene škodlivé, môžu ale obsahovať cukry alebo iné zložky, ktoré by mali byť v potrave zvierat obmedzené. Tie obsahujú:

Pomaranče: Väčšina psov nemá rada ich chuť, takže sa nečudujte, ak váš psíček zdvorilo odmietne. Ale občas malý mesiačik je v poriadku, ak sa preň váš pes rozhodne. Ananás: Podobne ako pomaranče sú často príliš sladké na to, aby boli pre psov vhodné. Nekŕmte svojho psa konzervovanými ananásmi alebo sušenými ananásmi kvôli obsahu cukru. Paradajky: Červená časť paradajok je pre psov v poriadku, ale buďte obzvlášť opatrní, aby vaše šteňa nezjedlo žiadnu zo zelených častí rastliny paradajky. Stonky a listy môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Avokádo: Malé množstvá sú v poriadku, ale za každú cenu sa vyhnite kôstkam.

Absolútne nie: Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať

Niektoré ľudské potraviny môžu byť pre psov katastrofálne toxické, a môžu mať pre psa až smrteľné následky po ich skonzumovaní. Iné môžu byť zase príliš ťažko stráviteľné. Vyhnite sa teda podávaniu týchto potravín svojim psom, bez výnimky.

Hrozno/hrozienka: Doktorka Brestová má na toto ovocie jednoznačný názor: „Stále existujú veci, ktoré nevieme o toxicite hrozna u psov, ale jedna vec, ktorú vieme, je, že je dôležité vyhýbať sa hroznu a hrozienkam,“ hovorí. „Ak váš pes zje čo i len jedno hrozno alebo hrozienka, mali by ste zavolať svojho veterinára.“ Čokoláda: Čokoláda obsahuje chemikáliu nazývanú teobromín, ktorá je toxická pre psov a môže viesť k vážnemu ochoreniu. Alkohol: Z pochopiteľných dôvodov zvieratám alkohol nepodávame. Ovocné kôstky: Akékoľvek kôstky sú pre psa nebezpečné Kukuričné ​​klasy: Hoci nie sú toxické, predstavujú nebezpečenstvo v podobe udusenia a nedajú sa stráviť. Kofeín: Kofeín je pre psov toxický, preto sa určite vyhnite akémukoľvek nápoju ktorý ho môže obsahovať. Orechy: Vo všeobecnosti sú orechy pre psov zlé. Sú kategóriou potravín, ktorej je lepšie sa vyhnúť. Okrem toho, že orechy sú v rôznej miere toxické, predstavujú nebezpečenstvo udusenia .
Cibuľa a cesnak: Tieto zeleniny sú pre psov toxické. ** Všetko, čo obsahuje chemickú zlúčeninu xylitol. Špeciálne varovanie: Xylitol, ktorý sa nachádza v niektorých arašidových maslách a zmrzline bez cukru, je toxický pre psov. Xylitol je sladidlo, ktoré je pre psov mimoriadne nebezpečné.

Arašidové maslo zvyčajne patrí medzi obľúbené maškrty psov. Normálne spracované alebo prírodné arašidové maslo je pre psov v poriadku, ale buďte obzvlášť opatrní, ak používate arašidové maslo, ktoré obsahuje xylitol ako sladidlo. Väčšina veľkých značiek obchodov s potravinami nepoužíva xylitol, ale vždy trikrát skontrolujte zložky. Výrobky s xylitolom sa zvyčajne predávajú v obchodoch so zdravou výživou.

Xylitol sa nachádza v mnohých ľudských potravinách, najmä však v žuvačkách a cukríkoch. Nachádza sa aj v niektorých pečivách a verziách nízkokalorickej zmrzliny bez cukru. Zrátané a podčiarknuté: Nikdy nekŕmte svojho psa ničím, čo obsahuje xylitol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #potrava pre psa #nebezpečné potraviny