Teória hier: Môžu vyhrať obaja?

Hráči väčšinou chcú vyhrať, čo znamená, že ich súperi musia prehrať. Niekedy však viac získaš vtedy, ak spolupracuješ s ostatnými.

31.01.2017 06:00
debata

Dilema zadržaných

Za bankovú lúpež zatkli dvoch mužov. Teraz sedia v rôznych celách a nemôžu sa rozprávať. Každý z nich dostal ponuku.

Väzenská cela. Foto: Milan Kráľ, Pravda
Ilava, väznica, väzanie, cela Väzenská cela.

Ak sa jeden z nich prizná, pustia ho na slobodu. Druhý bude mlčať a strávi vo väzení desať rokov. Ak sa priznajú obaja, pôjdu sedieť na dva roky. Ak ani jeden z nich neprizná vinu, súd nebude mať dostatok dôkazov, takže ani jedného z nich neusvedčí z ťažkého zločinu. Obidvaja pôjdu na rok do väzenia. Čo majú zadržaní robiť?

Hoci odpoveď na prvý pohľad vôbec nesúvisí s matematikou, tvorí súčasť teórie hier. To, ako sa hrajú hry a aké výsledky pri nich hráči dosiahnu, často závisí od matematiky.

Najhoršia možnosť je tá, keď sa jeden zadržaný prizná a druhý bude mlčať. Najlepšia voľba pre oboch je nič neprezradiť.

Ak sa jeden z mužov prizná, namiesto desiatich rokov si môže odsedieť iba dva, prípadne ho prepustia. Ak však bude mlčať, vo väzení strávi iba rok alebo, naopak, veľmi dlhý čas.

Ako by si sa na jeho mieste rozhodol ty?

Zločincom niekedy navrhnú dohodu o priznaní viny – ak pomôžu polícii dolapiť ďalších zločincov, súd im zmierni trest.

Myslieť iba na seba alebo spolupracovať?

Dilema zadržaných je jednorazová – ak ich prepustia, zaiste sa už v takejto situácii neocitnú. Keby šlo o trvalý problém, všetko by bolo iné a obaja by sa mohli poučiť z následkov svojich rozhodnutí.

Predstav si majiteľov dvoch dodávkových vozidiel Zmrzlinový raj a Mrazené pokušenie. Obidvaja predávajú zmrzlinu v tej istej oblasti. Dohodli sa na cene 1 euro, no majiteľ Zmrzlinového raja za rohom potajomky predáva zmrzlinu za 80 centov. Na konci prvého mesiaca zisk Zmrzlinového raja stúpol o 1000 eur, zatiaľ čo majiteľ Mrazeného pokušenia zarobil menej. Zmocnilo sa ho preto podozrenie a rozhodol sa preveriť svojho konkurenta. Keď zistil, čo sa stalo, začal predávať zmrzlinu po 75 centov, aby svojho súpera dobehol. Majiteľ Zmrzlinového raja si nemôže dovoliť predávať zmrzlinu za menej ako 75 centov, preto utrpí stratu.

Majiteľ Zmrzlinového raja sa možno poučí z chýb a nabudúce už nebude podvádzať. Závisí to od toho, koľko celkovo prerobí. Obom predajcom klesol zisk a víťazom sa stali zákazníci, ktorí si mohli zamaškrtiť za menej peňazí.

Foto: Fortuna Teen
Anne Rooneyová - 50 úžasných vecí, ktoré by deti mali vedieť o matematike

Konkurenčné firmy niekedy znižujú ceny, kým si to môžu dovoliť. Napokon zvyčajne uzavrú dohodu, lebo prehnané súťaženie by ich nesmierne poškodilo.

Vznik spojenectiev

Niektoré malé krajiny sa správajú podobne ako zadržaní či predajcovia zmrzliny – spolupracujú, aby dosiahli čo najlepší výsledok. Spolu so susednými štátmi vytvárajú priateľské spojenectvá. Vďaka nim môžu malé krajiny medzi sebou obchodovať a nemusia sa natoľko báť, že ich napadnú väčší susedia. Spojením síl dosiahli vyššiu účinnosť v obchodovaní a vo vedení vojny.

Z knihy Anne Rooneyová – 50 úžasných vecí, ktoré by deti mali vedieť o matematike, Fortuna Teen

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #hra #spojenec