Kde býva pápež a ako vyzerá jeho deň?

Verejná tvár Vatikánu, ktorou sa poväčšine predstavuje svetu, vyvoláva obrazy pontifika odetého v bielom rúchu, mnohofarebnej Švajčiarskej gardy a kardinálov oblečených v čiernom s impozantnou Bazilikou sv. Petra v pozadí.

17.09.2010 06:00
Pápež Benedikt XVI. Foto:
Pápež Benedikt XVI pozdravuje veriacich.
debata

Za touto vonkajšou ukážkou mnohofarebnej nádhery a slávnostnej veľkoleposti je však veľké množstvo zamestnancov, ktorí dodržiavaním každodenných predpísaných postupov umožňujú, že vo Vatikáne jeho bezpečnostné zložky, personál múzeí, rehoľníčky a rehoľníci, kurátori, umeleckí reštaurátori, administratívni pracovníci a mnohí ďalší pracujú efektívne. Vatikán má skutočne medzinárodné obsadenie, i keď sa niektorí z jeho obyvateľov narodili v talianskych rodinách, ktoré mu poskytujú služby už celé generácie.

Prvoradým zameraním Vatikánu je poskytovať pápežovi, nástupcovi sv. Petra a rímskemu biskupovi, pomoc pri výkone jeho kňazského úradu. Charakter pápežského pastierskeho úradu zostáva nezmenený už takmer 2000 rokov, ale v priebehu stáročí sa úloha pápeža a jeho každodenných povinností postupne vyvíjala.

Joseph Ratzinger – Benedikt XVI

Súčasného pápeža Benedikta XVI. zvolili na post najvyššieho veľkňaza 19. apríla 2005. Benedikt XVI., ktorý sa narodil v roku 1927 v Bavorsku ako Joseph Ratzinger, pôsobil ako prefekt Kongregácie pre doktrínu a vieru, až kým ho v konkláve v roku 2005 nezvolili v druhý deň volieb za nového pápeža po štyroch kolách tajného hlasovania.

Pápež trávi väčšinu roka vo Vatikáne. Apoštolský palác mu poskytuje ubytovanie v súkromných komnatách – používa sedem veľkých, jednoducho zariadených miestností a takisto kaplnku. V rohu budovy má pápež spálňu, ktorej jedno okno je obrátené na Námestie sv. Petra, kým ostatné poskytujú výhľad na Anjelský hrad.

Pápež netrávi všetok čas vo Vatikáne - na...
Pápež Benedikt XVI, Alžbeta II Pápež netrávi všetok čas vo Vatikáne - na návšteve Británie ho vítala kráľovná Alžbeta II.

Ďalšiu miestnosť používa pápež ako pracovňu a z jej okna udeľuje návštevníkom Vatikánu každú nedeľu požehnanie. Pápež sa v okne pracovne objavuje aj na Nový rok, ktorý je Dňom mieru. Pri tejto príležitosti vypustí dieťa po jeho boku holubicu, symbol zmierenia. Medzi davmi ľudí, ktoré sa pri tejto príležitosti zhromažďujú, sú aj zboristi a hudobníci. Pápež menovite pozdravuje tieto skupiny. Záhradná terasa na streche poskytuje pápežovi možnosť každodenne sa poprechádzať, keď to počasie dovolí.

Čo robí pápež?

Pápež Benedikt XVI. začína svoj pracovný deň so zvyčajnou rutinou. Po súkromnej omši, ktorú vysluhuje skoro ráno, niekoľko nasledujúcich hodín venuje pozornosť vybavovaniu spisov a korešpondencie. Kardinál sa stretáva každé ráno krátko pred 8. hod. so svojím tajomníkom, aby spoločne dohodli pápežov denný program. Ešte pred začiatkom popoludňajších audiencií, na ktorých sa pápež stretne s dohodnutými návštevníkmi, či už hláv štátov alebo politikov a duchovných, sa krátko oboznámi s informáciami o aktuálnych udalostiach v Cirkvi a vo svete.

V stredu dopoludnia má vyhradený čas pre generálnu audienciu, ktorá sa koná buď na Námestí sv. Petra, alebo v Aule Pavla VI. Každé popoludnie prijíma návštevy kardinálov a ďalších spolupracovníkov. Pápež sa pravidelne stretáva aj s rímskym vikárom, ktorý v jeho zastúpení spravuje rímsku diecézu. Potom si urobí prestávku, aby sa poprechádzal po Vatikánskych záhradách alebo po záhradnej terase na streche paláca. Vatikánske záhrady sú pre návštevníkov každé odpoludnie uzavreté a pápež, ak sa rozhodne, má tak možnosť tešiť sa z prechádzky v záhradách v pokojnej samote. Utorky má voľné. Je to čas, ktorý využíva na oddych.

Pápež vo svojom vidieckom sídle v Castel Gandolfo Foto: SITA
Pápež Benedikt XVI. Pápež vo svojom vidieckom sídle v Castel Gandolfo

Od júla do septembra býva pápež vo svojom vidieckom sídle v Castel Gandolfo, ktoré mu počas letných mestských horúčav poskytuje oddych. Pápež však pokračuje v práci aj tu, dáva súkromné audiencie a udeľuje sviatosti. Každú stredu sa vracia do Vatikánu, aby tu absolvoval generálnu audienciu. Počas audiencie pápež sedí pod baldachýnom a vystupuje s krátkym duchovným zamyslením vo viacerých jazykoch.

Kardináli, nunciovi a biskupi stoja v rade, aby sa zvítali s pápežom po generálnej audiencii. Toto krátke stretnutie poskytuje pápežovi príležitosť zostať v úzkom kontakte so svojím duchovenstvom. Potom žehná pútnikom. Pápež sa prechádza po Námestí sv. Petra na „papamobile“, džípe bez strechy a pozdravuje tisíce ľudí, účastníkov audiencie. Na ceste okolo námestia pápež podáva ruky, aby sa dotkol čo najväčšieho počtu rúk.

Papamobil Foto: Reuters
Pápež Benedikt XVI, papamobil Papamobil

Pápež obeduje so svojimi osobnými tajomníkmi a príležitostne pozýva aj hosťa. Kuchyňa zvyčajne ponúka talianske a bavorské špeciality.

Collins, Michael: Vatikán, Tajomstvá a poklady... Foto: Collins, Michael: Vatikán, Tajomstvá a poklady svätého mesta, Ikar
Collins, Michael: Vatikán, Tajomstvá a poklady svätého mesta, Ikar Collins, Michael: Vatikán, Tajomstvá a poklady svätého mesta, Ikar

Slovníček

Audiencia – vypočutie, prijatie vysoko postavenou osobou

Pontifikát – hodnosť a úrad rímskeho pápeža, doba jeho funkcie

Zdroj: Collins, Michael: Vatikán, Tajomstvá a poklady svätého mesta

Ikar 2009, str. 205–212

debata chyba