Prečo potrebujeme vládu a načo je dobrá demokracia?

Keď sa na mňa obrátili organizátori tohto fantastického podujatia a požiadali ma, aby som urobil prednášku na tému Prečo potrebujeme vládu a načo je dobrá demokracia, položil som si otázku: "Ako by som odpovedal dospelým?" A zdá sa mi, že pripraviť zrozumiteľnú prednášku na tieto témy, ťažké aj pre dospelých, by bolo veľmi komplikované. O to ťažšie sa mi budú hľadať slová, príklady, aby som vám čo najviac priblížil, čo to vlastne znamená mať vládu, čo to vlastne znamená mať demokraciu

28.07.2007 19:00
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico
debata

Štát je ako rodina

Začal by som veľmi jednoducho. Štát, v ktorom žijeme, Slovenská republika, ani veľký, ani malý, pretože má asi 5,5 milióna obyvateľov, územie nie veľmi veľké, pretože ho prejdeme autom za šesť hodín, potrebuje byť riadený a kontrolovaný tak, ako je riadená dobrá rodina.

Videozáznam z prednášky

Autor: T-Com – www.detskauniverzita.sk

Inak – tak v rodine, ako aj v štáte a spoločnosti vzniká chaos, neporiadok a zlé vzťahy. Ak majú mladí rodičia malé dieťa, ich povinnosťou je a očakáva sa to od nich, že sa o toto malé dieťa budú riadne starať, že mu dajú nielen lásku, ktorá mu patrí, ale dajú mu aj primeranú výchovu, stravu, oblečenie a vynikajúce prostredie. To isté sa očakáva aj od štátu v niektorých situáciách. Niekedy máme malé deti, ktoré nemajú rodičov z rôznych dôvodov. Často máme dospelých ľudí, ktorí sú absolútne odkázaní na pomoc niekoho iného, ale ten iný neexistuje. V takejto situácii musí podobne ako tí rodičia nastúpiť štát a musí sa o takéto malé deti postarať tak, ako sa musí postarať o dospelých, ktorí potrebujú nevyhnutne pomoc.

Uvediem iný príklad. V dobre usporiadanej rodine, v dobrej rodine je elementárny poriadok. Veď zoberte si, čo vám rodičia hovoria, keď máte neporiadok v detskej izbe, alebo keď sa odmietate podieľať na domácich prácach. To isté štát. Štát nemôže dovoliť, aby bol v krajine neporiadok, napríklad v oblasti životného prostredia. Veď to často vidíte vo svojich domovoch, v obciach a mestách, kde bývate. Skládky, neporiadok, to je zase dôvod pre štát, aby sa staral, aby na jeho území nebol neporiadok, zlé vzťahy a chaos, tak ako sa možno niekedy vyskytne v zlej rodine.

Robert Fico sa podpisuje do indexov.
duk vlada Robert Fico sa podpisuje do indexov.

Možno veľmi nepopulárna vec trestu – aj vás niekedy rodičia pokarhajú. Možno niekedy je to pokarhanie prísnejšie, niekedy nie je také prísne. Za to, že niečo neurobíte, za to, že ste možno zlí, možno aj za to, že ste nepriniesli práve také vysvedčenie, aké očakávali vaši rodičia. Štát takisto trestá, ak máme niekoho, kto hrubým spôsobom poruší zákon. Ak niekto urobí čosi zlé, čo je v rozpore so zákonnými hodnotami, má právo takéhoto človeka poslať napríklad do väzenia alebo mu uložiť vysokú finančnú pokutu. A na toto všetko, tak ako rodina, má svoju hlavu. Ako v rodine – zväčša sú to obaja rodičia, niekedy býva silnejší otec, inokedy matka – aj v štáte máme vládu, vládu Slovenskej republiky, ktorá sa musí starať o to, aby v krajine bol elementárny poriadok. Aby nebol chaos. Aby si ľudia navzájom nerobili zle. Aby sa dobre darilo aj tým, ktorí, povedzme, nemajú toľko peňazí, koľko by mali mať. To je hlavná úloha vlády Slovenskej republiky.

Vláda nie je parlament

Chcem vás poprosiť, aby ste rozlišovali veľmi jasne, že vláda nie je parlament. Dokonca aj dospelí často miešajú veci a hovoria: „Veď tam sedíte v tom parlamente, tak to vyriešte!“ Parlament je parlament! Je to Národná rada Slovenskej republiky, ktorá má stopäťdesiat poslancov, ktorí sú volení vo voľbách, a títo ľudia majú na starosti prijímanie zákonov. Ak sa teda hovorí o zákonodarstve, prijímaní zákonov, ak sa hovorí o politických diskusiách, to všetko sa deje v Národnej rade Slovenskej republiky, v budove, ktorá je v blízkosti Bratislavského hradu. Okrem parlamentu máme aj vládu. Vládu, ktorá dnes pozostáva z jedného predsedu a pätnástich ministrov alebo členov vlády. A každý člen vlády zodpovedá za určitý úsek. Máme ministra zdravotníctva. Úlohou ministra zdravotníctva je garantovať, že na Slovensku bude poskytovaná zdravotná starostlivosť tak, ako hovorí Ústava Slovenskej republiky. Máme ministra vnútra, ktorého možno aj poznáte, pretože je dostatočne známy. Jeho úlohou je starať sa, aby polícia mala všetko to, čo má mať, aby mohla dobre bojovať s kriminalitou. Aby mohli policajti vykonávať iné úlohy, ktoré sú stanovené na základe zákona. Máme aj ministra zahraničných vecí. Úlohou ministra zahraničných vecí je dobre prezentovať vládu v zahraničí. Úlohou ministra zahraničných vecí je robiť všetko preto, aby zahraničná politika Slovenskej republiky bola čo najefektívnejšia. A mohol by som menovať jedno ministerstvo za druhým. Každý minister, každý jeden člen vlády, zodpovedá za množstvo úloh, ale len na konkrétnom úseku v celej spoločnosti.

Dostávam sa k myšlienke, prečo je vlastne dôležitá demokracia, keď máme vládu. Vláda je v každej krajine, či je to krajina demokratická, alebo nedemokratická. Dôležité je, ako vláda vzniká, ako sa skladá. Sú krajiny, ktorým hovoríme nedemokratické alebo diktatúry, kde vláda väčšinou vznikne tak, že niekto použije silu, že niekto použije zbrane, chopí sa moci a povie: „Ty, ty a ty budeš ministrom tejto vlády!“ Ale to sú zväčša také bábky. Bábky, s ktorými sa panovník, diktátor, veľmi ľahko hrá, pretože má absolútnu moc v rukách. Takéto systémy odmietam, pretože Slovenská republika je súčasťou Európy, ktorá je demokratická a ktorá uznáva iný spôsob uzatvárania vlády. Slovo demokracia, len pre zaujímavosť, pochádza z gréckych slov demos a kratos. Demos znamená ľud a kratos znamená vládnuť. Čiže, je to akási vláda ľudí, ľudovláda. My uznávame, že demokratická je iba taká krajina, ktorá si vládu, o ktorej som teraz hovoril, zostaví len na základe parlamentných volieb každé štyri roky. Vaši rodičia sa na nich určite zúčastňujú, slobodne, nie z donútenia, idú do špeciálnych volebných miestností a tam si vyberú svojich zástupcov, od ktorých očakávajú, že ich budú reprezentovať v slovenskom parlamente, v Národnej rade Slovenskej republiky. A tí politickí predstavitelia, ktorí dostanú najväčšiu podporu, majú potom možnosť demokratickým spôsobom zostaviť aj vládu.

Robert Fico prednáša mladým študentom.
duk vlada Robert Fico prednáša mladým študentom.

O čo sa stará prezident

Na tomto procese sa veľmi intenzívne zúčastňuje prezident Slovenskej republiky. Len na rozlíšenie – máme parlament, ten prijíma zákony, vláda je tá, ktorá má dnes šestnásť členov a stará sa o jednotlivé úseky života, má výkonné právomoci. A máme ešte aj pána prezidenta Slovenskej republiky, pána Gašparoviča. Pán prezident má podľa Ústavy Slovenskej republiky plné právomoci. Okrem iného má na starosti zostavovanie vlády. Reprezentuje – ako hlava Slovenskej republiky – našu krajinu v zahraničí. Je to najvyšší predstaviteľ tohto štátu. Dokonca, keď niekedy vidíte slávnostné akcie, pán prezident je vždy prvý. To je naozaj najvyšší a najvýznamnejší predstaviteľ Slovenskej republiky. Po ňom z hľadiska významu máme demokraciu, ktorá sa opiera o parlament. Vždy ide o predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým je dnes pán Paška. Až na tretie miesto prichádza predseda vlády Slovenskej republiky, pretože vláda sa zodpovedá Národnej rade, parlamentu. Tým ľuďom, ktorých si dnes vaši rodičia, onedlho už aj vy, budete vyberať. Potrebujete, samozrejme, na to vek. Ten vek je osemnásť rokov, ale sú rôzne diskusie a sú krajiny, kde dokonca umožňujú voliť aj mladším ako osemnásťročným. Nemyslím si, že toto by sa stalo aj na Slovensku, pretože platia určité tradície a tieto tradície hovoria veľmi jasne a sú zakotvené v Ústave Slovenskej republiky, že na to, aby ste mohli ísť voliť a voliť si svojich predstaviteľov do Národnej rady Slovenskej republiky, musíte mať osemnásť rokov.

Nikto nevymyslel nič lepšie

Slovenský parlament ako najvýznamnejší orgán pozostáva z predstaviteľov konkrétnych politických strán. Často počúvate len zle o politických stranách. Možno sa s tým dá veľa ráz súhlasiť, ale systém je tak nastavený, že bez politických strán nevieme existovať. Prosím, rešpektujme tento systém a snažme sa ho pochopiť. Raz povedal jeden veľmi múdry človek jednu nádhernú vetu: „Parlamentná demokracia, to znamená taká, akú máme na Slovensku, nie je dokonalá, ale nikto nevymyslel nič lepšie.“ Preto je našou povinnosťou garantovať, aby sa rozvíjala do dokonalosti. Aby existovali záruky, že nikdy sa nezmení parlamentná demokracia, ktorú na Slovensku máme, pretože len ona môže zabezpečiť, že budú rešpektované práva ľudí. Že budú vždy vyberaní tí, ktorí majú najväčšiu dôveru verejnosti, a že tu budú aj konkrétne mechanizmy, ktoré zabezpečia, že táto moc nikdy nebude zneužitá. Úplne na záver chcem urobiť krátke zhrnutie. Máme tri najvýznamnejšie orgány. Pána prezidenta, ktorý reprezentuje štát, je hlavou štátu a má významné právomoci. Ľudia ho volia sami a priamo. Vyberajú si ho z niekoľkých kandidátov. Je Národná rada Slovenskej republiky – parlament – ktorá prijíma zákony. Je tam stopäťdesiat poslancov. Ľudia si ich volia každé štyri roky. Musíte však mať osemnásť rokov, aby ste sa na voľbách mohli zúčastniť. A potom je vláda, ktorá vzniká na základe parlamentných volieb, ktorá má dnes šestnásť členov a ktorá realizuje v živote mnohé konkrétne opatrenia v zdravotníctve, školstve, kultúre, sfére vnútorných vecí a v oblasti zahraničných vecí.

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. (1964)

Je predsedom vlády Slovenskej republiky a predsedom strany Smer – Sociálna demokracia. Robert Fico je pôvodným povolaním právnik, v roku 1992 bol po prvý raz zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Od roku 1994 šesť rokov zastupoval Slovensko pred Európskym súdnym dvorom pre ľudské práva. Jeho špecializáciou je trestné právo, je autorom odborných článkov, viacerých schválených zákonov, absolvoval študijné pobyty orientované na trestné právo a ľudské práva v USA, Anglicku, Fínsku, Belgicku a Francúzsku. Pôsobí aj ako vysokoškolský pedagóg, je členom redakčnej rady Justičnej revue a spoluautorom projektu Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

Robert Fico
Robert Fico
DUK 2008 obálka
DUK 2008 obálka DUK 2008 obálka

Článok vznikol na základe prednášky uskutočnenej v rámci projektu Detská univerzita Komenského. Vydavateľstvo PEREX z každého ukončeného ročníka vydáva zborník vo forme pestro ilustrovanej knižky sumarizujúcej obsah prednášok z daného ročníka. Knižka z prvého ročníka (2003) je už vypredaná, vydania z ročníkov 2004, 2005, 2006, 2007 a 2008 si môžete objednať za cenu 5€ (151 Sk) + poštovné na tel. čísle 02/4959 6270 od 8. do 14. hodiny, alebo emailom na adrese predplatne@pravda.sk.

debata chyba