100 eur navyše od štátu pre seniorov. Kto o ne môže požiadať? Kto má nárok na tieto peniaze?

Maximálny príspevok štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov je od minulého roka 100 eur. Suma príspevku od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na rekondičné pobyty poberateľov dôchodkov sa tak zvýšila z 50 na 100 eur na osobu.

25.03.2024 06:00
dôchodkyňa, seniorka, kúpele, kúpeľ Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tento rok nastali zmeny vo vyplácaní rekondičných pobytov pre seniorov. Zmenil sa počet dôchodcov, ktorí majú na pobyt nárok. Zo 7 500 seniorov narástol na dvojnásobok. Čo znamená, že nárok na pobyt v roku 2024 bude mať 14-tisíc seniorov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš takisto podpísal rozhodnutie, na základe ktorého sa suma rekondičných pobytov pre seniorov zdvojnásobila na 1,4 milióna eur.

Sumu 1,4 milióna eur si prerozdelia organizácie, ktoré rezort práce zazmluvnil ešte v roku 2023, a to Konfederácia odborových zväzov SR, Odborový zväz potravinárov a Jednota dôchodcov na Slovensku. „Tieto pobyty sú veľmi obľúbené medzi seniormi,“ hovorí predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Pobyty trvajú v priemere šesť dní, teda päť nocí a zahŕňajú dvanásť procedúr.

Ďalej musí byť v pobyte zahrnutá celodenná strava a procedúry nemôžu byť ďaleko od ubytovania,“ vysvetľuje Kotian. Kúpele sú po celom Slovensku a do projektu je ich zapojených 16. Dôležité je ale nepomýliť si kúpeľnú liečbu, dotovanú zdravotnou poisťovňou, a rekondičné pobyty podporované príspevkom vo výške 100 eur zo strany ministerstva práce. Ide o dve rozdielne dotácie.

A ako sa dá dostať k pobytom? Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš priblížil, akým spôsobom môže senior pobyt získať. „Získanie príspevku bude pre seniorov jednoduché. Kúpele, hotely a iné rekreačné zariadenia, v ktorých dôchodcovia môže absolvovať rekreačný pobyt, sú zverejnené na stránkach zazmluvnených partnerov. Senior sa pozrie, do akej lokality by chcel ísť, a pozrie si, či hotel patrí do hotelovej siete SOREA, ktorú spravuje Konfederácia odborových zväzov.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac 10 rád ako sa starať o svoje peniaze zodpovedne, neminúť všetko a ako ušetriť

V ponuke SOREA nájde osobitnú kapitolu, kde je ponuka rekondičných pobytov, ktoré sú dotované z príspevkov ministerstva práce. To isté v prípade kúpeľov alebo iných rekreačných zariadení, ktoré sú zazmluvnené prostredníctvom Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) alebo Konfederácie odborových zväzov,“ dodal Ondruš. Predseda JDS Michal Kotian dodal, že ich združenie už pripravilo výber zariadení, do ktorých budú môcť členovia aj nečlenovia JDS chodiť.

Dôchodcovia nemusia nikde o tento príspevok žiadať. Ministerstvo práce podpisuje zmluvy s vybranými organizáciami, ktorých povinnosťou je preukázať schopnosť zabezpečiť rekondičné pobyty minimálne pre 2 500 seniorov. „Mechanizmus je nastavený tak, že zmluvné organizácie priamo oslovujú konkrétnych poskytovateľov rekondičných pobytov. Môžu to byť kúpele, rekreačné zariadenia alebo hotely,“ vysvetlil Ondruš. Priamo z existujúcej ponuky pobytov si tak dôchodcovia vyberú ten, ktorý je dotovaný, a teda lacnejší o sto eur oproti cenníkovej cene. Zoznam kúpeľov je už zverejnený, ponuka hotelov zo siete Sorea bude zverejnená v apríli.

Pobyty pre nepracujúcich penzistov má pripravené aj Odborový zväz potravinárov v Oravskej horárni. Pobyt sa začína vždy v pondelok obedom a končí sa v sobotu po raňajkách. Určený je pre nepracujúcich dôchodcov a dotácia v sume 100 eur je už odpočítaná z ceny pobytu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štátne príspevky #rekondičné pobyty #príspevok od štátu