Kedy vzniklo elektrické kreslo, práčka, fén či eskalátor?

Zavedenie elektriny do domácností neumožnilo iba nový spôsob osvetlenia. V priebehu niekoľkých rokov prenikli do ľudských príbytkov zariadenia uľahčujúce prácu. Poháňali ich elektrické motory alebo zohrievali elektrické prvky. Každodenné úlohy, ako je pranie, upratovanie či varenie, nadobudli úplne iný charakter. Dopyt po elektrine rástol a hľadali sa nové možnosti jej výroby.

31.05.2013 17:12
debata

1752 – Bleskozvod

Americký štátnik a vedec Benjamin Franklin riskoval život, aby dokázal, že blesk je forma elektriny. V búrke vypustil šarkana a sledoval, ako blesk postupuje po drôte a z kovového kľúča na jeho konci vyletujú iskry. Na základe svojho výskumu potom vynašiel bleskozvod.

18. storočie – Elektrické hračky

Triky s elektrinou sa kedysi považovali za obľúbenú kratochvíľu. Elektrina, ktorú vyrobila táto „hračka“, prešla po meči do trochy alkoholu a zapálila ju. Diváci boli nadšení.

1821 – Elektromotor

Michael Faraday navrhol experimentálny motor premieňajúci elektrickú energiu na rotačný pohyb. Čoskoro už ľudia celého sveta vyvíjali praktické motory na priemyselné využitie. Do domácností začali prenikať až prvé malé motory vynájdené v 80. rokoch 19. storočia. Poháňali práčky a elektrické vŕtačky.

1846 – Elektrický šijací stroj

Eliasa Howa inšpirovala manželka, ktorá sa šitím snažila uživiť veľkú rodinu, a v roku 1846 vynašiel prvý úspešný šijací stroj. No až americký vynálezca Isaac Singer sprístupnil šijacie stroje masám: prvý vynašiel v roku 1851 a v roku 1885 prešiel na elektrický pohon. Do roku 1890 mu patrilo 80 percent šijacích strojov na celom svete.

Starý šijací stroj. Foto: SHUTTERSTOCK
šijací stroj Starý šijací stroj.

1882 – Elektrická žehlička

Prvé elektrické žehličky, ktoré v roku 1882 vynašiel Newyorčan Henry Seely, vypaľovali v látkach drobné dierky. Nasledujúci rok Seely navrhol žehličku, ktorá sa zohrievala na samostatnom stojane. V roku 1891 nasledovali žehličky so šnúrkami, čo sa zastrkávali do objímok na žiarovky.

Žehlička - ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žehlička, retro Žehlička - ilustračné foto.

1888 – Elektrické kreslo

Medzi ohavnejšie vynálezy 19. storočia patrí aj elektrické kreslo, ktoré vynašiel Edisonov bývalý asistent Harold Brown. Podistým sa usiloval poškodiť dobrú povesť konkurenčného systému, pretože ho napájal Westinghousovým striedavým prúdom, nie Edisonovým jednosmerným.

Popravy na elektrickom kresle vykonávali už v... Foto: SHUTTERSTOCK
elektrické kreslo Popravy na elektrickom kresle vykonávali už v 19. storočí.

1889 – Elektrická rúra

Prvú elektrickú rúru na svete nainštalovali v istom švajčiarskom hoteli v roku 1889. O dva roky neskôr sa dostali do predaja domáce modely. Prvé vyhrievacie prvky tvorili železné platne uložené nad elektrickými drôtmi. V 20. rokoch 20. storočia ich nahradili moderné prvky, ktoré sa dali zohnúť do akéhokoľvek tvaru.

1891 – Elektrická kanvica

Prvé elektrické kanvice pochádzajúce z roku 1891 mali vonkajší vyhrievací prvok uložený pod základňou hlavného oddielu. Preto boli nespoľahlivé a neúčinné. Swanova kanvica z roku 1921 sa ako prvá vyznačovala vyhrievacím prvkom plne ponoreným do vody a oproti svojim predchodcom predstavovala veľký krok vpred.

1891 – Pohyblivé schody

Pohyblivé schody vynašiel americký inžinier Jesse Reno a nazval ich naklonený elevátor. Poháňal ich elektromotor a namiesto schodov mal súvislý pás. Išlo o novinku, takže keď ju v roku 1898 nainštalovali v londýnskom obchodnom dome Harrods, neďaleko postával pracovník, ktorý ohúrených zákazníkov ponúkal koňakom! Eskalátory so schodmi používali dvojkolesový systém, no začali sa zavádzať až v roku 1921.

Pohyblivé schody sú súčasťou každej modernej... Foto: SHUTTERSTOCK
eskalátor, pohyblivé schody Pohyblivé schody sú súčasťou každej modernej budovy.

1895 – Elektrická vŕtačka

Po tom, čo nemecký elektroinžinier Wilhelm Fein zlepšil návrh telefónu a vynašiel prvý elektrický požiarny hlásič, skonštruoval aj prvú elektrickú ručnú vŕtačku.

1900 – Elektrický kozub

Prvé elektrické kozuby používali vyhrievacie prvky, ktoré pripomínali salámy v tvare žiaroviek. Boli uložené pred lesklou kovovou platňou, čo odrážala uvoľňujúce sa teplo a simulovala žiaru skutočného kozuba.

1907 – Práčka

Americký inžinier Alva Fisher vynašiel elektrickú práčku, čím zmechanizoval pranie. Dostala názov Thor a pozostávala z drevenej kade, pod ktorou bol priskrutkovaný motor. Asi ťa neprekvapí, že elektrické práčky sa netešili veľkej obľube až do šesťdesiatych rokov 20. storočia, keď sa objavili nové „dvojpráčky“.

Elektrické práčky sa netešili veľkej obľube až... Foto: SHUTTERSTOCK
práčka, retro Elektrické práčky sa netešili veľkej obľube až do šesťdesiatych rokov 20. storočia.

1912 – Elektrická umývačka riadu

Na konci 19. storočia si v USA dalo patentovať umývačku riadu vyše 30 žien. Prvý stroj zhotovila Josephine Cochranová, ktorej sa už zunovalo umývanie riadu. Umývačky boli spočiatku poháňané kľukou alebo parou. Elektromotorom ich vybavili v roku 1912, v domácnostiach sa však ujali až v 50. rokoch.

1913 – Elektrická chladnička

V roku 1851 si americký lekár John Gorrie dal patentovať chladničku pracujúcu na princípe expanzie stlačeného plynu. Chladničky si však našli cestu do domácností až po roku 1913, keď sa na trh dostal prvý elektrický model. Motorizovaný kompresor umiestnený na vrchu hnal plyn kovovými cievkami.

Chladnička - ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
chladnička, retro Chladnička - ilustračné foto.

1916 – KitchenAid

Prvé kuchynské mixéry boli iba motorizované šľahače vajec. Americký inžinier Hebert Johnson vynašiel nový druh mnohoúčelového mixéra, v ktorom sa šľahače a misa otáčali opačným smerom. Prístroj mal pôvodne slúžiť americkému vojnovému námorníctvu, no už o tri roky sa voľne predával pod názvom KitchenAid.

1919 – Automatický hriankovač

Keď sa v roku 1893 na stole zjavili elektrické hriankovače, spálené hrianky neboli vzácnosťou. Všetko sa však zmenilo v roku 1919, keď si americký vynálezca Charles Strite dal patentovať automatický hriankovač.

1920 – Fén

Ručným sušičom vlasov predchádzalo vynájdenie malých vysoko rýchlostných motorov, ktoré na začiatku 20. storočia navrhol americký vynálezca Chester Beach. Prvé fény boli veľké, ťažké a hlučné, mali kovový kryt a drevenú rúčku a obsahovali motorizovaný ventilátor rozfukujúci vzduch nad vyhrievacím prvkom.

1927 – Hrací automat

Prvý hrací automat vyrobený v roku 1890 mal samostatné rúry na počúvanie a hral iba jednu skladbu! Hrací automat v podobe akej ho poznáme dnes – ide o elektrický prehrávač so zosilovačom a výberom mnohých piesní -, uviedla na trh spoločnosť Automatic Musical Instrument Company v roku 1927. V roku 1939 existovalo v Amerike vyše 350 000 takýchto prístrojov.

Hrací automat - ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jukebox, hrací automat Hrací automat - ilustračné foto.

1929 – Elektrický holiaci strojček

Podplukovník americkej armády Jacob Schick túžil nájsť spôsob, ako sa oholiť bez mydla a vody – a tak vynašiel elektrický holiaci strojček. Predával sa pod názvom Schick Dry Shaver a na hladké oholenie potreboval iba elektrickú zásuvku.

1946 – Mikrovlnná rúra

Keď americký inžinier Percy Spencer skúmal radar, zistil, že mikrovlnné žiarenie mu roztopilo arašidovú tyčinku vo vrecku! Po experimentoch s pukancami a vajcami si potvrdil, že mikrovlny môžu naozaj uvariť jedlo. Potom vynašiel mikrovlnnú rúru.

1954 – Jadrová elektráreň

Generátory elektriny poháňané parnými turbínami na uhlie a ropu symbolizovali vek elektriny. Potom v roku 1954 postavili Rusi v Obninsku neďaleko Moskvy prvú atómovú elektráreň, ktorá zužitkovala energiu uvoľnenú pri štiepení jadra atómov. O dva roky na to sa anglická Calder Hall stala prvou veľkou komerčnou jadrovou elektrárňou na svete. Veľkým problémom atómovej energie je, že odpadové produkty budú vyžarovať škodlivé emisie ešte ďalších 250 000 rokov!

60. roky 20. storočia – Elektrická kosačka

Kosačky existujú od roku 1830, keď Angličan Edwin Budding vynašiel stroj s čepeľami usporiadanými okolo valca. O 100 rokov neskôr sa objavili prvé elektrické modely. Základný princíp sa zmenil až v 60-tych rokoch 20. storočia, keď sa na trh dostala „vznášajúca sa„ elektrická kosačka, v ktorej valec nahradili elektrické čepele.

1969 – Slnečná energia

Ako zdroj elektriny možno využiť aj teplo sálajúce zo slnka. Prvá slnečná elektráreň, ktorú postavili v Odeille vo Francúzsku, poskytovala energiu na vedecké pokusy. Odvtedy sa solárna energia začala používať aj v domácnostiach, no zo zrejmých dôvodov sa nachádza najväčšie uplatnenie v slnečných krajinách.

1993 – Dysonov vysávač

Prvý elektrický vysávač vynašiel Herbert Booth v roku 1901. Bol taký veľký, že musel zostať na ulici a vysávalo sa pomocou dlhej hadice. V roku 1908 však Hoover prišiel s elektrickým modelom založeným na skoršom návrhu Jamesa Spanglera. Základný princíp nasávania prachu do papierového vrecúška sa nezmenil vyše 80 rokov, až kým v roku 1993 James Dyson neuviedol na trh vysávač bez vrecka.

Hľadanie iných možností

Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov Foto: Ikar
Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov Ako ľudia vynašli takmer všetko - očami zvedavcov

Uhlie a ropa, ktoré sa spaľujú, aby vznikla para poháňajúca generátory, nevydržia navždy.

Pri spaľovaní týchto fosílnych palív sa navyše uvoľňujú škodlivé plyny spôsobujúce skleníkový efekt a pravdepodobne aj globálne otepľovanie.

Ľudstvo sa preto snaží nájsť praktické a ekologické alternatívy.

Patrí medzi ne využitie energie vetra, vĺn a prílivu.

Jilly MacLeodová: Ako ľudia vynašli takmer všetko, očami zvedavcov, Ikar

debata chyba