Aké budú budúce lety a cesty k hviezdam?

V súčasnosti nie každý, kto ide do vesmíru, musí byť profesionálny kozmonaut. Vedci, politici, japonský novinár, dvaja americký učitelia a niekoľko obchodníkov, tí všetci už leteli. Vesmírna turistika sa stáva realitou, preto sa odrazu vynorili spoločnosti ponúkajúce zákazníkom suborbitálny let zo svojich nových odpaľovacích základní.

04.03.2012 22:00
spaceship 2 Foto:
Odpútanie SpaceShip Two.
debata (2)

SPACESHIPONE
Súťaž o postavenie nového typu kozmickej lode pre turistov povzbudila v roku 2004 sľúbená výhra 10 miliónov USD od nadácie X Prize Foundation. Získať ju mala prvá spoločnosť, ktorá skonštruuje loď schopnú dosiahnuť výšku 100 km dvakrát za dva týždne.

SpaceShipTwo
Pre subortiálne lety sa pripravuje pokročilejšia a oveľa väčšia verzia raketoplánu SpaceShipOne. Bude sa volať SpaceShipTwo a zvláštne lietadlo White Knight Two s rozpätím krídel 43 m ho vynesie do výšky 15 km. Tam sa SpaceShipTwo odpúta na stúpanie do výšky 110 km použije vlastný raketový motor. SpaceShipTwo sa potom kĺzavým letom znesie na pristávaciu dráhu.

Cestovné lístky na cestu so SpaceShip Two stoja... Foto: Detská encyklopédia Vesmír, Ikar
spaceship 2 Cestovné lístky na cestu so SpaceShip Two stoja 200-tisíc dolárov. Raketoplán poletí rýchlosťou 3 Mach, rýchlejšie ako ktorákoľvek bojová stíhačka.

Prvý turista
Prvou osobou, ktorá zaplatila za let do kozmu, bol 60-ročný Američan Dennis Tito. Obchodník a milionár absolvoval tréningový program v ruskom Hviezdnom mestečku. Kozmickou loďou Sojuz letel na ISS, kde vstúpil 30. apríla 2001. Na stanici strávil šesť dní a na Zem sa vrátil nasledujúcim Sojuzom. Počas pobytu v kozme Dennis Tito počúval operu, cez okienko nakrúcal video a fotografoval, pomáhal pripravovať stravu a čas trávil pozeraním z orbitálnej stanice, ktorá obehla našu planétu raz za 90 minút.

Kozmické hotely
Keď sa už vyvinuli možnosti lacnejších letov do kozmu, nasledujúcim krokom by mali byť vesmírne hotely. Potom budú môcť aj bežný ľudia krúžiť okolo Zeme a zažívať beztiažový stav. Už existujú podrobné projekty nafukovacích modulov, v ktorých budú ľudia bývať. Prvý modul sa po štarte spojí s pohonnou jednotkou a so spojovacím modulom. K nim sa potom pripoja ďalšie nafukovacie moduly.

Tento vesmírny hotel vyzerá síce priekopnícky,... Foto: Detská encyklopédia Vesmír, Ikar
Vesmírny hotel Tento vesmírny hotel vyzerá síce priekopnícky, ale rotujúci dizajn navrhol už pred 40 rokmi sci-fi autor Arthur C. Clarke.

Životný výlet
Máte chuť na výlet do vesmíru? Nasporili ste zhruba 20–25 miliónov dolárov? To je suma, ktorú Ruská vesmírna agentúra žiada za let na palube kozmickej lode Sojuz a týždňový pobyt na medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Budúce lety

Od začiatku kozmického veku pred viac ako 50 rokmi sa nosiče zmenili len málo – stále sa využívajú rakety a veľké množstvo ťažkého paliva. Vesmírne agentúry skúšajú v súčasnosti lacnejšie viacnásobne použiteľné stroje. Tie však vyžadujú nové technológie, napríklad združený motor s využitím vzdušného kyslíka.

Kozmický výťah. Foto: Detská encyklopédia Vesmír, Ikar
kozmický výťah Kozmický výťah.

Vesmírne vodidlo
Vesmírne vodidlo je kábel, ktorý spája kozmickú loď s hocičím iným. Môže to byť iná kozmická loď, vyhorená pomocná raketa alebo vesmírna stanica. Laná sú zväzkom tenkých, veľmi pevných vláken alebo káblov, ktoré možno použiť na premiestňovanie vecí v kozme bez spotreby paliva. Vykonáva sa to prenosom energie a impulzu z jedného telesa na druhé.

KOZMOPLÁNY
Tento typ viac násobne použiteľného stroja už bol vyvinutý. Kozmoplán má svoje vlastné raketové motory a každodenne môže na obežnú dráhu vynášať ľudí alebo náklad. Štartovať bude zo štartovacej dráhy alebo ho do výšky vynesie lietadlo, kde sa odpojí. Po skončení misie by mal pristávať ako lietadlo na dráhe letiska.

Tento bezpilotný opakovane používaný kozmoplán... Foto: Detská encyklopédia Vesmír, Ikar
skylon Tento bezpilotný opakovane používaný kozmoplán vyvinuli v Británii. Mal by mať združený motor nasávajúci vzduch zo zemskej atmosféry, ktorý sa v kozme prepne do bežného raketového režimu.

Súkromné preteky
Doteraz takmer všetky kozmické lode, ktoré do vesmíru vynášajú posádky alebo náklad, vyvinuli vesmírne agentúry. Ale to sa môže onedlho zmeniť. NASA podporuje súkromné spoločností pri výstavbe lodí, ktoré by mali zásobovať Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Tie budú štartovať nosičmi, ktoré tiež dodá súkromný sektor. Kozmická loď Dragon bude spočiatku prevážať 6– tonový náklad . Neskôr bude možno voziť posádku alebo sa stane voľným laboratóriom.

Energia z kozmu
Potrebujeme stále viac a viac energie. Pri hrozbe globálneho otepľovania zapríčineného produkciou skleníkových plynov bude čistá obnoviteľná energia čoraz dôležitejšia. Jedným zo skúmaných nápadov je získavať energiu z kozmu použitím slnečných panelov krúžiacich okolo Zeme. Vyrobená energia by sa mohla prenášať laserom alebo mikrovlnným žiarením, ktoré by zachytávali obrovské parabolické antény, rozmiestnené najskôr vo vyhradenom mieste na mori. Prvé skúšky by mohlo Japonsko uskutočniť do roku 2030.

Nosiče so združeným motorom
Niekoľko krajín vyvíja združené (hybridné) motory na zníženie množstva kvapalného kyslíka, Ktorý je potrebné nosiť zo sebou. Taký nosič by mal dosiahnuť vysokú rýchlosť normálnym prúdovým motorom alebo pomocnou raketou. Tento motor bez pohyblivých súčiastok stláča ním predchádzajúci vzduch a jeho zmes s palivom sa spaľuj.

Cesty k hviezdam

V priebehu celej histórie ciest človeka do vesmíru sa 12 ľud í prechádzalo po Mesiaci a oveľa viac ich pôsobilo na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Jedného dňa položíme nohu na Mars a možno sa usídlime na nijakej planéte obiehajúcej inú hviezdu. Ale kým sa tak stane, musíme prekonať veľa prekážok vrátane prežitia výpravy k nim.

Dlhá púť
Jedna z najnáročnejších úloh pilotovaného letu k Marsu je šesť mesiacov, ktoré uplynú, kým sa k nemu dostaneme, dlhý pobyt na ňom a nakoniec dlhá cesta domov. Posádka najmenej šiestich ľudí bude uzavretá v stiesnenom priestore, ďaleko od domova. Budú sa musieť učiť spolu žiť a deliť sa o problémy. Správa ktorú vyšlú, sa dostane na Zem až o 20 minút.

Sami s riasami
V komplexe budov BIOS 3 skúšali v ZSSR v 70. Rokoch minulého storočia, ako sa ľudia vysporiadajú so životom v izolácii. Z dôvodu recyklácie kyslíka sa vnútri pestovala riasa Chlorella, ktorá mala zabezpečiť, aby sa v budovách nezadusili.

Život v izolácii
Veľa experimentov malo za cieľ zistiť, ako sa ľudia vyrovnajú s izoláciou a preplneným životným priestorom. Začiatkom 80. Rokov minulého storočia v rámci projektu Biosphere 2 zavreli do priestorov „umelej zeme“ osem ľudí. Projekt trval dva roky a najväčšími ťažkosťami boli problémy so vzduchovým systémom a hádky v skupine.

Biosphere 2 postavili v Arizone, USA. Rôzne vnútorné priestory mali imitovať odlišné životné prostredia na Zemi. Boli tam aj biómy trávnatej krajiny, dažďového lesa a púšte.

Úloha pre generácie
Výpravy budú pravdepodobne trvať mnoho tisíc rokov. Bez ohľadu na to, či sa nájde nejaký spôsob ich skrátenia, ľudia opúšťajúci Zem nebudú žiť nikdy tak dlho, aby docestovali k inej hviezdnej sústave. Ak sa na cestu podujmú celé rodiny, azda až budúce generácie dosiahnu cieľ. Ale keďže sa cestou nebude dať nikde zastaviť, všetky zásoby a potrebné veci si budú musieť zobrať zo sebou.

V sci-fi filmoch často používaná hibernácia... Foto: Detská encyklopédia Vesmír, Ikar
hybernácia V sci-fi filmoch často používaná hibernácia ľudí sa už čoskoro stane realitou.

Predstava a realita
Na rozdiel od skutočného života možno v sci-fi príbehoch a filmoch preletieť našu galaxiu veľmi jednoducho. Vo filmoch Star Trek sa loď USS Enterprise rúti do „ červích dier“ – kozmických tunelov, ktoré výrazne ukrajujú z cestovného času. Často cestujú rýchlejšie ako svetlo. Nanešťastie, existencia červích dier sa ešte len musí potvrdiť a fyzikálne zákony zas nedovoľujú pohybovať sa rýchlejšie ako svetlo.

Farmy v kozme
Nákladná kozmická loď priváža zásoby potravín pre posádku vesmírnej stanice každé tri mesiace. Tieto sú objemné, ťažké, a ich preprava je drahá – a nedá sa nimi zabezpečiť posádka smerujúca na Mars. Šesťčlenná posádka by potrebovala na trojročnú výpravu tam a späť 33 000 ton potravín, vody a kyslíka. Riešením pre posádku je pestovanie vlastnej potravy. Pokusy s pestovaním rastlín zo semien sa už uskutočnili v malých kozmických skleníkoch.

Recyklácia
Vedci sa snažia nájsť spôsob, ako v kozmickej lodi recyklovať čo najviac odpadu. Máme už prístroje ktoré z vyčisteného moču pripravia vodu na pitie a umývanie. Kyslík na dýchanie sa dá vyrobiť rozložením vody. Už sú vyvinuté zariadenia využívajúce baktérie na rozkladanie ľudských výkalov. Následne sa dajú použiť pri pestovaní potravín a na výrobu vody.

2 debata chyba