Čo sú čierne diery a kde je najbližšia?

Čierne diery patria medzi najzvláštnejšie objekty vo vesmíre. Ich gravitačná príťažlivosť je taká silná, že jej nič neunikne, dokonca ani svetlo.

08.12.2016 14:00
čierna diera Foto:
Čierna diera.
debata

Väčšina čiernych dier vzniká z hmotných hviezd, ktoré vyčerpali palivo a vybuchli. Jadro vyhasnutej hviezdy už nedokáže odolávať vlastnej drvivej gravitácii a skolabuje – v priebehu milisekúnd a zrúti do veľmi malého objemu. Jadro hviezdy sa premení na to, čo vedci nazývajú singularita: objekt tak nesmierne malý, že ma takmer nulové rozmery, ale nekonečnú hustotu.

Všetko, čo sa dostane dostatočne blízko k singularite, je odsúdené na večné uviaznutie v jej gravitačnom poli. Bod bez možnosti návratu vytvára guľatú obálku okolo singularity, ktorá sa nazýva horizont udalostí a vyznačuje, pokiaľ sa ešte dá priblížiť.

Druhy čiernych dier

Rozlišujeme dva druhy čiernych dier: hviezdne a superhmotné. Hviezdne čierne diery vynikajú pri výbuchu supernov, čiže obzvlášť hmotných hviezd na konci ich života. Superhmotné čierne diery sú oveľa väčšie a vynikajú v strede galaxii, kde bývajú obklopené rotujúcim diskom veľmi horúcej a žiariacej hmoty.

Vesmír v kocke Foto: Ikar
Vesmír v kocke Vesmír v kocke

Horizont udalosti – Všetko, čo prekročí túto pomyselnú hranicu, už nikdy nemôže uniknúť preč.

Šošovkovanie – Čierne diery ohýbajú svetlo. Svetlo akrečného disku sa ohýba, čím vzniká žiarivé halo obklopujúce čiernu dieru.

Singularita – Uprostred čiernej diery je schovaná singularita, kde je hmota stlačená až na nekonečne vysokú hustotu.

Akrečný disk – Plyn, prach a rozpadnuté hviezdy špirálovito obiehajú v disku okolo niektorých čiernych dier. Hmota v disku nie je ešte stratená – môže zostať na obežnej dráhe podobne ako planéty.

Špagetizacia

Príťažlivosť čiernej diery v jej okolí stúpa tak rýchlo, že astronaut by bol pri páde dovnútra natiahnutý ako špageta a roztrhaný na márne kúsky.

Ohýbanie svetla a naťahovanie času

Čierne diery majú takú intenzívnu gravitáciu, že ohýbajú svetlo podobne ako obrovské šošovky. Ak by Zem obiehala čiernu dieru, pozorovateľ by videl veľmi skreslený obraz planéty. Podľa teórie relativity Alberta Einsteina čierne diery spomaľujú čas. Ak by astronaut strávil hodinu v blízkosti čiernej diery, po návrate na Zem by zistil, že tam uplynuli aj cele roky.

Červie diery

Einsteinova teória relativity hovorí, že hmotné telesá ohýbajú štyri spojené rozmery priestoru a času (časopriestor). Niektorí odborníci uvažovali o tom, že čierne diery by mohli ohýbať časopriestor natoľko, že vzniknú skratky nazývané červie diery medzi rozličnými časťami vesmíru alebo medzi rôznymi časmi. Neexistuje žiaden priamy dokaz existencie červích dierach.

Čierna diera (vľavo hore) a jej hviezdny... Foto: Aurore Simonnet/Sonoma State University/NASA
vesmír hviezda čierna diera Čierna diera (vľavo hore) a jej hviezdny súputník (vpravo) obiehajú okolo spoločného gravitačného centra.

O čiernych dierach v skratke

  • V našej galaxii sa môžu nachádzať desiatky miliónov čiernych dier.
  • 3000 svetelných rokov je vzdialenosť k najbližšej čiernej diere.
  • Vedci sa domnievajú, že čierne diery sa môžu vypariť a zmiznúť vďaka úniku tepelnej energie.
  • Rotujúce diskové oblaky hmoty v blízkosti superhmotných čiernych dier sú najjasnejšie telesá vo vesmíre.
  • Niektoré čierne diery rotujú rýchlosťou tisícok otáčok za sekundu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Gravitácia #čierne diery